Dieter van der Westen

Dieter van der Westen is een singer-songwriter die is beïnvloed door muzikanten als Mark Knopfler, Neil Young, Bruce Springsteen en Tom Waits. Hij heeft een achtergrond in Noord-Afrikaanse muziek: binnen dit genre is hij al ruim twintig jaar actief met de band 'Kasba'. De afgelopen vijftien jaar is hij jaar heeft hij zich daarnaast gericht op eigen werk, wat in 2008 resulteerde in de debuutplaat 'Save my memories'. In 2016 volgde de plaat 'Old Oak Tree', gevolgd door het meest recente album 'Me and you' in 2018. Inmiddels heeft Dieter een band gevormd met bassist Eric van der Westen, gitarist Aron Raams, drummer Gijs Anders van Straalen en banjo- en dobrospeler Joost Abel. In 2017 speelde de band hun eerste concert op het nationale radio-kanaal De Concertzender en al snel volgden optredens op Festival Mundial, het Divercity-festival en Paradiso in Amsterdam. Momenteel werkt Dieter aan twee albums: een duo-plaat met zijn broer Eric (geplande releasedatum najaar 2020) en een bandplaat (geplande release in 2021). 

Het item met Dieter
Beluister hierboven het item met Dieter, inclusief de drie LIVE nummers. Aan het begin vertelt Dieter hoe hij ooit is begonnen met muziek maken. Zijn activiteiten voor de band 'Kasba' komen ter sprake, evenals de start van zijn solo-werk. Alledrie de albums die Dieter gemaakt heeft worden aangestipt, waarbij het gesprek met name blijft hangen bij het persoonlijke verhaal bij de plaat 'Old Oak Tree'. Verder wordt in het interview ingegaan op de samenwerking van Dieter met zijn broer Eric. Hoe is het om samen met zijn broer muziek te maken en wat zijn de verschillen tussen de twee broers? Aan het einde komen Dieters toekomstplannen ter sprake. Hij werkt momenteel aan maar liefst twee albums! (Let op: door een technische storing is het geluid van het interview de eerste minuut niet optimaal). 

Het bovenstaande item was te horen in aflevering 531 van Podium 107.1. Techniek was in handen van Tijmen Gol en Chris van Leeuwen. Bovenste foto: Maarten Verduijn. Onderste twee foto's: Dave Hammelburg. 

Dieter 12.jpg

Het bezoek aan Podium 107.1
Dieter was op zaterdag 27 juni 2020 te gast in Podium 107.1. Eigenlijk stond hij al voor april 2020 op de planning, maar de Corona-crisis gooide roet in het eten. Hij kwam alsnog spelen in een uitzending waarin live-optredens weer langzaam opgestart  werden. Zijn vriendin vergezelde hem en maakte video-opnames van de live-nummers die gespeeld werden op de mainstage van Podium 107.1. Dieter bleek een relaxte en sympathieke muzikant te zijn die met gitaar, mondharmonica en zang een ijzersterk geluid wist neer te zetten. Bij de nummers zat ook een primeur: het eerste liedje van de set is bedoeld voor zijn eerstvolgende album en was nog nooit eerder live te horen geweest. Er kwamen positieve reacties op zijn optreden, maar ook Dieter zelf was tevreden. Hij schreef in het gastenboek: 'het was ontzettend leuk om hier te mogen zijn vandaag'

Dieter 14.jpg