Zoe Reddy
Zoe Reddy is een in Den Haag gevestigde kunstenaar en producent met een achtergrond in beeldende en podiumkunsten. Haar muzikale werk is sterk verbonden met deze disciplines, waarbij elementen en technieken worden vermengd om meerlagige creatieve projecten te creëren. Zoe is begonnen als solo artiest in 2018 en in 2019 bracht ze haar eerste EP ‘MACHINE’ uit op Phantom Limb Records (UK). Na het succes van haar EP keerde Zoe terug naar de studio om haar vaardigheden verder te ontwikkelen als producer en componist. Het resultaat daarvan is Wavelength, haar eerste soloplaat, uitgebracht in april 2020 op Nederlandse platenlabel Antilounge Records.
Zoe's muziek maakt gebruik van haar klassiek geschoolde zangstem en een unieke productiestijl. Deze mix van field recordings, polyritmische elektronische beats en stem creëren een heel eigen geluid. Soms donker en broedend met echo’s van Radiohead’s Kid A en op andere momenten hallucinerend en etherisch dat doet denken aan FKA Twigs. Toch valt Zoe's werk niet in één categorie of genre te plaatsen, maar neemt het elementen van hiphop, R&B en electronica en creëert daarmee iets nieuws. Naast een muzikale creëert Zoe haar eigen visuele wereld, soms alleen en soms samen met andere makers. Dit blijkt onder andere uit de innovatieve videotechnieken die Zoe gebruikte bij de eerste videoclip van Wavelength en het bijzondere artwork voor de plaat. 

Zoe’s optredens worden vaak beschreven als explosief en dynamisch met elementen van dans en improvisatie. Zoe gebruikt ook visuele elementen zoals video en installatie om de publieke een unieke ervaring te geven. Zoe heeft opgetreden op festivals zoals Le Guess Who, Rewire en Parkpop. 

Het item met Zoe
Beluister het interview én de drie LIVE nummers via het bovenstaande fragment. Aan het begin van het interview vertelt Zoe over haar roots: ze is geboren in Ierland, opgegroeid in Australië en momenteel woonachtig in Den Haag. Hoe zag haar jeugd eruit en welke herinnering heeft ze aan haar kennismaking met muziek. Vervolgens komt haar achtergrond op het gebied van podiumkunsten en beeldende kunsten ter sprake. Wat is de link tussen deze achtergrond en de muziek die ze nu maakt? Is het niet saai om een radio-optreden te geven voor iemand die zich zo richt op het visuele aspect? Vervolgens komen de debuut-EP en het album ter sprake die Zoe heeft uitgebracht op een Engels label. Ook beantwoordt Zoe vragen over de komende Popronde. Er kwamen ook interessante luisteraarsvragen binnen. Zo vroeg Chantal of er ook Ierse en Australische invloeden in haar muziek te horen zijn. Eric mailde met de vraag of er fragmenten uit films te horen zijn in Zoe's muziek. Beluister het bovenstaande item om de antwoorden te horen!

Het item met Zoe Reddy was te horen op zaterdag 15 augustus 2020. Foto's: Dave Hammelburg. Techniek: Patrick Schalkwijk en Chris van Leeuwen. 

Zoe 3.jpg

Het bezoek aan Podium 107.1
Zoe Reddy bracht een bezoek aan Podium 107.1 op een warme zomerse dag. Nederland bevond zich in het staartje van een langdurige hittegolf. Zoe arriveerde in de studio met haar roadie en goede vriendin Louise, die hielp met het sjouwen en het gereedmaken van de set-up. Zoe zette een indrukwekkend optreden neer, wat door ooggetuigen het stempel 'topsport' kreeg. Het publiek zag hoe ze voortdurend moest schakelen met de instellingen van haar elektronische apparatuur om het gewenste geluid te krijgen. In het interview legde ze uit wat ze allemaal bij zich had en hoe ze de fragmenten kiest die ze gebruikt in de nummers. 

Met Zoe werd alvast vooruitgeblikt naar de band 'Alkaloid' die in de volgende week zou komen optreden in Podium 107.1. De zanger van die band blijkt Zoe's man te zijn.
Aan het einde schreef Zoe lovende woorden in het gastenboek: 'Superbedankt! Wat een fijne ervaring. Ik ben fan! Thanks for getting on my wavelength!'

Zoe 5.jpg
logorpl.jpg

Podium 107.1 is een magazine op RPL FM waarin wekelijks bands en singer-songwriters uit heel Nederland komen optreden. Ten tijde van de Corona-crisis wordt ook op andere manieren aandacht besteed aan muzikaal Nederland.