top of page

Tuur

Barstensvol ongestructureerd en niet in te kaderen talent: Tuur, de man die zijn reis verkoos boven de bestemming. In het jaar 1975 begon zijn zoektocht. De zoektocht van Tuur. Hij werd geboren in Bilthoven als Arthur van Hemert, maar die naam bleek te elitair. Tuur bleef over. 
Tuur omschrijft zichzelf als een 'non-comformist'. Traditionele muzieklessen bleken niet te werken voor hem. Vele pianoleraren spreken van een jammerlijk mislukte poging hem in het gareel te krijgen. Tuur was, wellicht ongegrond, al jong vastberaden en eigenzinnig. Na een kindertijd en een jeugd vol muzikale experimenten en 'knippen en plakken' met muziek, heeft Tuur zijn eigen studio in een tuinhuis in Den Dolder. Hier nam hij zijn derde album volledig op. Zijn huis aan de bosrand gaf hem ruimte om na te denken over wat hij uit het leven wil halen. Tuur is ogenschijnlijk opgewekt en opgelucht. Hij lijkt de boel te overschreeuwen, waardoor hij zeker en duidelijk lijkt, maar dat is hij wellicht wat minder. Angst, paniekaanvallen en depressie brachten hem bij de accenten van de goede dingen, die hij kortgeleden nog niet zag. De vier muren van zijn huis waren voor Tuur een tijd lang het enige perspectief. Inmiddels weet hij een stuk beter wat hij niet wil. Hij is nog niet waar hij wil zijn, maar zegt een stuk verder te zijn dan ooit. Eindelijk! 

De naam van het derde album van Tuur zegt het. Het is eindelijk! zo ver. Eindelijk! een nieuw album, maar vooral ook eindelijk een mijlpaal in zijn zoektocht. Zijn oren staan open om nu, vooral, naar zichzelf te luisteren.

Het bezoek aan Podium 107.1
Op zaterdag 5 augustus 2023 was Tuur te gast in Podium 107.1. De hele uitzending stond in het teken van het Akoestival, het jaarlijkse festival dat aan het einde van de zomer in het Woerdense Westdampark gehouden wordt. Tuur is één van de muzikanten die een plekje op de line-up heeft gekregen.
Tijdens het interview werd de levensgeschiedenis van Tuur langsgelopen, waarbij extra lang werd stilgestaan bij zijn muzikale experimenten in zijn jeugd. Oo
k komt zijn samenwerking met Bart Wagenaar ter sprake. Beluister het item (inclusief de drie LIVE-nummers) rechts op deze pagina terug.

Tuur 500.jpg

Podium 107.1 is een magazine waarin wekelijks bands en singer-songwriters LIVE komen spelen. Door middel van een interview en een live-set wordt een biografie van een band neergezet. Wil je ook komen spelen in ons programma? Mail dan naar podium@rplwoerden.nl

bottom of page