Marieke van Ruitenbeek
Met haar frisse Nederlandstalige muziek weet de jonge en ambitieuze zangeres Marieke van Ruitenbeek zowel te raken, als te vermaken. Humor en eerlijkheid zijn de kernwoorden, met ruimte voor zowel een lach als een traan. In 2018 kwam de carrière van Marieke van Ruitenbeek in een stroomversnelling toen haar single “Beek” met stip binnenkwam op nummer 6 van de Gelderse top 100. In mei 2019 volgde haar Nederlandstalige  debuutalbum “Ongelofelijk Fantastisch”. Dat album werd mogelijk gemaakt door een zeer succesvolle crowdfundingsactie en geproduceerd door de Nijmeegse singer-songwriter Collin Hoeve. Van Ruitenbeek ziet het qua genres graag breed. Al haar liedjes zijn Nederlandstalig, maar de muziek is divers: pop, jazz, funk en electro.  

Na het album 'ongelofelijk fantastisch' volgden in 2019 en 2020 nog diverse singles. Naast eigen nummers maakt van Ruitenbeek ook geregeld Nederlandstalige bewerkingen van nostalgische Engelse nummers, zoals ‘the Sound of Silence’ (ik luister) en ‘save the last dance for me’ (de laatste dans delen wij). Haar laatste single 'Bloos maar' kwam uit op 5 juni jongstleden en ging gepaard met een kleurrijke en dynamische clip (te zien op o.a. TV Oranje en YouTube).

Het item met Marieke
Beluister hierboven het interview én de drie live-nummers terug! Aan het begin van het interview blikt Marieke terug op haar kindertijd in Beek en op haar tijd aan het Conservatorium. Ze vertelt hoe haar carrière in sneltreinvaart van de grond kwam en hoe ze uiteindelijk ging samenwerken met Collin Hoeve. Ze leerde hem kennen doordat ze les van hem kreeg. Vervolgens komt het debuutalbum 'Ongelofelijk fantastisch' en de releaseparty van die plaat in het gesprek aan bod. Aan het einde worden toekomstplannen besproken en vertelt Marieke over de impact die de Coronacrisis had op haar bezigheden. 

Het bezoek aan Podium 107.1
Marieke bracht een bezoek aan een uitzending waarin van alles mis ging. Programmamaker Maarten Verduijn maakte de uitzending alleen met technicus Tijmen Gol, omdat de rest van het team op vakantie was. Het duo botste tegen elkaar aan, zeiden onhandige dingen in het bijzijn van de gasten en struikelde over kabels. De luisteraars hadden er weinig van in de gaten. Marieke en haar moeder (die al trotse fan mee kwam met het optreden) zagen het aan en moesten er om lachen. Tijdens het interview was alle gekkigheid weg en werd een beeld geschetst van de carrière van Marieke. Tijdens de uitzending werd ze nog even verrast door een berichtje van Collin Hoeve, die haar succes wilde wensen. Er kwamen enthousiaste berichten van luisteraars, die genoten van het optreden van Marieke. Aan het einde van de uitzending schreef Marieke mooie woorden in het gastenboek: 'Hee lief en gezellig team van RPL Woerden! Het was bijzonder gezellig en fijn om bij jullie in de studio te zijn! Zoals ik zei: jullie zijn heel leuk en bijzonder, maar maken vooral een zeer toffe show waar jullie trots op mogen zijn!'
 

 Het item met Marieke van Ruitenbeek was te horen op zaterdag 12 september 2020. Meer informatie over deze muzikante kun je vinden op de site www.mariekevanruitenbeek.nl, op Facebook en op Instagram. 
Foto's: Dave Hammelburg. 
Techniek: Tijmen Gol. 

logorpl.jpg

Podium 107.1 is een magazine op RPL FM waarin wekelijks bands en singer-songwriters uit heel Nederland komen optreden. Ten tijde van de Corona-crisis wordt ook op andere manieren aandacht besteed aan muzikaal Nederland.