HAITZE
HAITZE is gefascineerd door de horizon en alles wat te maken heeft met elektriciteit. Tekstueel weet hij negativiteit om te zetten tot positief gekleurde verhalen. Door te luisteren naar artiesten als: Sam Fender, James Bay, Bombay Bicycle Club en veel andere ‘’gitaar gerelateerde artiesten’’, creëert hij zijn eigen Indie-Pop sound. In 2018 speelde Haitze als gitarist en songwriter in de veel belovende act Katie Koss. Toen dit avontuur strandde besloot hij, na een periode van leegte op muzikaal gebied, nieuwe muziek te gaan schrijven. Ditmaal voor zichzelf. In zijn eentje op een zolderkamertje in Friesland produceert hij zijn liedjes en neemt ze op. Haitze bleef contact houden met voormalig bandlid Danny van Galen. Haitze werkte zijn songs uit tot demo’s en uiteindelijk produceerde hij ze samen met Danny in Danny's homestudio in Deventer. In januari 2020 was daar plotseling ‘HAITZE’ met de debuutsingle ‘Fields of Green’. Het nummer ging in première bij radiostation KINK en werd lovend ontvangen.

Het item met HAITZE
Beluister hierboven het item met HAITZE, inclusief de drie LIVE-nummers. Aan het begin van het interview blikt programmamaker Maarten Verduijn met Haitze terug op het verre verleden. Hij begon zijn muzikale bezigheden ooit bij 'De Rinkelbom' in Heerenveen. Wat is dit precies? Vervolgens vertelt Haitze over de bandjes waar hij tijdens zijn middelbare schooltijd in speelde. Nadat zijn successen met de band 'Katie Koss' aan bod zijn gekomen, wordt er in het interview uitgebreid aandacht besteed aan de debuut-EP 'Rectify'. Welke invloed heeft de Corona-crisis gehad op het maken van de EP? Aan het einde geeft Haitze antwoord op een moeilijke vraag: als hij een samenwerking zou mogen aangaan met een willekeurige artiest naar keuze, welke artiest zou hij dan kiezen? (Haitze speelde de nummers 'Find my way back home', 'The outside' en 'Fields of green' LIVE).

HAITZE1.jpg

Het bezoek aan Podium 107.1
Haitze maakte een reis vanuit Friesland om een optreden te kunnen geven in de RPL studio's. Hij had zijn gitarist Tjerk Jansma meegenomen en ook de Woerdense Laura Strubbe hield hem gezelschap. Laura verzorgt een aantal managementtaken voor hem. Er werd vanuit het hele land goed geluisterd naar het optreden. Het feit dat Haitze uit Friesland komt, riep een aantal vragen van luisteraars op. Zo mailde Alie met de vraag of het als een cultuurshock voelt om buiten Friesland op te treden. Luisteraar Jenny vroeg zich af of Haitze weleens overwogen had om een nummer in het Fries te schrijven! Aan het einde schreef Haitze de volgende woorden in het gastenboek: 'Tige tank foar de mooie uitzending'. 

Meer informatie over HAITZE? Volg hem op Facebook onder '@HAITZEmusic', op Spotify en op Instagram! Zet verder zijn website www.haitze.com in je favorieten. 
Foto's: Dave Hammelburg (boven) en Maarten Verduijn (onder).
T
echniek: Tijmen Gol, Patrick Schalkwijk en Chris van Leeuwen.

logorpl.jpg