Beechcraft Bonanza
Hij is de rollende rocker van de ruige ragtime riedja riedja, de meesterlijke minstreel van de mieterse melodieën op miniatuur muziekinstrumenten, “the high strung, unsung ukulele underdog” van de Almeerse rockabilly, de veganistische verleider die nooit verveelt: Beechcraft Bonanza. Beechcraft Bonanza is het pseudoniem van s(w)inger-songwriter Guido Kreeuseler (1983). In een swingende set-up met tenor ukelele en stompbox zingt deze eenmansband zijn rockabilly songs in een stijl schatplichtig aan Buddy Holly, Johnny Cash, Arthur “Big Boy” Crudupp en Little Richard met af en toe uitstapjes naar Billy Bragg, Nirvana en Roy Orbison. Naast mieters eigen werk speelt Beechcraft Bonanza ook een uitgebreid repertoire aan covers uit de fifties en sixties.
Bij optredens gaat het om de energie, swing en rake teksten. Het publiek is vaak aangenaam verbaasd met hoeveel toffe herrie hij kan maken met slechts een tenor-ukulele als hoofdinstrument!
Naast een pittige live performance doet Beechcraft Bonanza ook aan muziek opnemen en heeft al een hele reeks EP's en singles geproduceerd, waarvan mini-album A Major Storm één van de
hoogtepunten is. In 2019 verscheen alweer de 7e EP van deze artiest met de titel “Hung Up and Blue”. Na een bewogen 2019 vol met toffe optredens belooft ook 2020 een Beechcraft Bonanza jaar van extravagante klasse te worden. Eind februari verscheen de opvolger van 'Meat and Dairy' in de vorm van de digi45 'Devil May Care' en verspreid over het jaar zullen er nog meer nieuwe nummers van Beechcraft verschijnen.

Beechcraft Bonanza 1.jpg

Het bezoek aan Podium 107.1
Beechcraft Bonanza (Guido) zou in maart 2020 een bezoek brengen aan Podium 107.1. In verband met 'Corona' werd zijn optreden gecanceld. Op 11 juli kwam de herkansing en kwam hij alsnog langs voor een optreden in de RPL studio. Met zang, ukelele, stombox en effecten zette hij solo een (band)geluid neer dat herinneringen opriep aan de jaren vijftig en zestig. Luisteraar Ariane mailde tijdens de uitzending dat ze 'letterlijk flashbacks kreeg' van de muziek. Ondanks de beperkte mogelijkheden voor aanwezigheid van publiek door de Corona-maatregelen, hing er een gezellige sfeer in de studio. Guido prees Podium 107.1 in het gastenboek, waarbij hij lof uitsprak voor het gezellige team van het programma. 

Meer informatie over Beechcraft Bonanza? Volg hem op Facebook onder 'beechcraftbonanzamusic', Bandcamp en op Instagram! 
Foto's: Maarten Verduijn
Techniek: Patrick Schalkwijk en Chris van Leeuwen. 

Het item met Beechcraft Bonanza
Beluister hierboven het interview met Beechcraft Bonanza, inclusief het optreden. Hij speelde de nummers 'Meat and dairy', 'Devil may care' en 'Stay baby stay' LIVE. Aan het begin van het interview blikt Guido terug op zijn oudste muzikale herinneringen. Ook vertelt hij over de tijd waarin hij actief was in een punkband. Programmamaker Maarten Verduijn loopt het repertoire van Beechcraft Bonanza door. Welke ontwikkeling valt op als al zijn EP's op een rijtje worden gelegd? Verder komt de invloed van Corona op Guido's muzikale bezigheden ter sprake, evenals een aantal optredens die hij in deze periode online heeft gegeven. Hoe was het om online op een Bevrijdingsfestival te spelen? Aan het einde vertelt hij over het optreden waaraan hij de beste herinneringen heeft beleefd.  

logorpl.jpg