Alkaloid
Alkaloid is een elektronisch muziekproject van Rob Kanters en Tom Besuyen. Samen creëren ze een unieke stijl die verschillende genres doorkruist. Elementen van drone-soundscapes worden gecombineerd met diepe grooves en melodische lagen tot donkere en dansbare club-composities. De verbluffende zang en gitaar van Tom worden gecomplimenteerd door Rob's bas, synth en talloze effecten. Dit wordt allemaal onderstreept door gruizige elektronische beats en percussieve samples. De live-uitvoering van Alkaloid is krachtig, de twee muzikanten genereren meerlagige tracks die van het serene naar de subversie schommelen, terwijl het publiek wordt gedwongen te bewegen op een polyritmische puls. Voorheen was Alkaloid een trio. Na een verandering van samenstelling van de band besloten Rob en Tom al snel dat ze door wilden gaan als duo. Hierdoor werden ze gedwongen om op de resetknop te drukken van het creatieve proces. Met een nieuwe manier van werken en een vers arsenaal aan apparaten ontstonden er frisse ideeën die resulteerden in het album 'Reset' (2020). 

Het item met Alkaloid
Aan het begin van het item vertellen Tom en Rob over hun eerste ontmoeting. De geschiedenis van Alkaloid wordt doorlopen in het interview, waarbij de tijd als trio, de eerste EP's en de recente plaat 'Reset' voorbij komen. Ook vertelt het duo waar ze waren toen ze hoorden dat ze geselecteerd zijn voor de Popronde en in welke plaatsen ze graag zouden willen spelen voor dit rondreizende festival. Aan het einde vertelt zanger Tom van zijn link is met Zoe Reddy, de artieste die een week eerder te gast was in Podium 107.1!

ALKALOID 2.jpg

Het bezoek aan Podium 107.1
Rob en Tom van Alkaloid hadden een grote hoeveelheid apparatuur meegenomen voor het optreden in Podium 107.1. Ze brengen samen een elektronisch geluid voort, maar ze benadrukken dat er geen computers aan te pas komen! Het duo komt uit Den Haag en ze hebben eerder dit jaar gehoord dat ze geselecteerd zijn voor de Popronde. Met de nummers die ze live speelden in Podium 107.1 lieten ze alvast een hele goede indruk achter! Een luisteraar mailde dat de muziek haar deed denken aan spannende films. Deze opmerking bleek voor Rob een compliment te zijn! Verder kwam er een interessante luisteraarsvraag binnen: wanneer is voor de band een nummer nou écht af? Aan het einde schreven Rob en Tom een leuke tekst in het gastenboek: 'Thanks worldwide Woerden! Het was waanzinnig!'

Het item met Alkaloid was te horen op zaterdag 22 augustus 2020. Meer informatie over deze band kun je vinden op Facebook en Instagram. Foto's: Maarten Verduijn. Techniek: Patrick Schalkwijk en Chris van Leeuwen. 

logorpl.jpg

Podium 107.1 is een magazine op RPL FM waarin wekelijks bands en singer-songwriters uit heel Nederland komen optreden. Ten tijde van de Corona-crisis wordt ook op andere manieren aandacht besteed aan muzikaal Nederland.