top of page

A. Johanson
Als het kon nam hij je het liefst mee naar Scandinavië voor een road trip door een herfstig landschap. Waar er in de auto genoeg tijd is voor langgerekte, roots achtige nummers. Of voor een klein folk liedje in een hutje op de hei, om melancholisch weg te dromen bij het haardvuur. Dat is songwriter A. Johanson uit Utrecht. Van enkel gitaar en zang, tot soundscapes verdrinkend in de galm. Eind 2019 verscheen zijn eerste EP: Little Lies. Een korte
reis door zijn gedachten waarbij je de road trip beelden vanzelf voor je ziet verschijnen. Niet gek, want met zijn achtergrond in toegepaste compositie is er altijd wel een filmische element in zijn muziek te vinden. Eén van de nummers (Forever 27) is speciaal geschreven voor de korte film Metamorphosis 9/11 (Linde Pietersen, 2020). Een gedeelte van deze film is later ook ingezet als videoclip voor het nummer. In 2020, geïnspireerd door het binnen zitten tijdens de lockdown, verschenen enkele akoestische thuis versies van zijn nummers. Waaronder October, Halfway July, welke flinke streaming-cijfers pakte voor een volledig independent artiest. A. Johanson is onderdeel van de Popronde selectie van 2022 en tourde zodoende het hele land door met zijn solo show. Voor deze live uitvoeringen heeft hij zijn studio producties terug naar de kern vertaald, altijd aangevuld met samplers, soundscapes en andere effecten die het oor prikkelen.In oktober van datzelfde jaar verscheen zijn debuut album Who Are We Fooling, een heus concept album waarop hij de relatie tussen mens en natuur bezingt. Hij produceerde het album als één geheel, als een soundtrack zonder film, door de grenzen tussen liedjes en composities op te zoeken. Naast dat het album verscheen op de bekende streamingdiensten is het ook te verkrijgen op vinyl.

Het bezoek aan Podium 107.1
A. Johanson (Aike) bracht op zaterdag 28 januari voor het eerst een bezoek aan Podium 107.1. Woerden was niet geheel onbekend terrein voor hem, aangezien hij in 2022 één van de acts van Popronde Woerden was. Tijdens het interview wordt gesproken over zijn passie voor Scandinavië, over de muziek die hij heeft uitgebracht en over zijn recente plaat. Ook wordt kort teruggeblikt op de Popronde. Bijzonder hoogtepunt: het verhaal achter het nummer 'Silence', waarbij luisteraars massaal reageren. Beluister het emotionele item met A. Johanson hieronder terug!

A. Johanson 1 500.jpg

Meer A. Johanson?
Volg hem op Facebook (@a.johanson.a.johanson) en Instagram (@a.johanson_). Zet zijn website www.a-johanson.com in je favorieten!

Podium 107.1 is een magazine waarin wekelijks bands en singer-songwriters LIVE komen spelen. Door middel van een interview en een live-set wordt een biografie van een band neergezet. Wil je ook komen spelen in ons programma? Mail dan naar podium@rplwoerden.nl

bottom of page