Home Wat is Podium 107.1 Artiesten Archief Agenda Gespot Colofon

Ylka                                             
Ylka Kolken is een singer-songwriter uit Maasbracht (Limburg). De afgelopen jaren heeft ze veel in Limburg opgetreden met haar Engelstalige nummers, maar vooral ook met haar nummers in het Limburgs dialect. Ze vindt het belangrijk dat de muziek in dit dialect gehoord wordt en dat het dialect niet alleen geassocieerd wordt met carnavalsmuziek. Vorig jaar heeft Ylka wat meer van het muzikantenbestaan mogen meemaken toen ze in contact kwam met zanger Gé Reinders. Met hem heeft ze muziek geschreven en ze heeft in zijn voorprogramma gestaan tijdens een tour. Muziek is voor Ylka een belangrijke uitlaatklep. Ze maakt muziek omdat ze zich er goed bij voelt en omdat ze hoopt dat andere mensen zich in haar teksten kunnen herkennen.
 

Het bezoek aan Podium 107.1
Ylka maakte samen met haar vriend Jim een roadtrip van anderhalf uur van Maasbracht naar Woerden om een optreden te kunnen geven in Podium 107.1. Ylka gaf aan dat ze het spannend vond om liedjes in het dialect te zingen boven de rivieren. Dat mensen geraakt kunnen worden door muziek in alle talen, bleek wel uit het optreden dat Ylka gaf. Tijdens de uitzending kwamen Ylka en Jim (die ook muzikant is) in contact met Géonne Hartman, die tijdens dezelfde uitzending een optreden gaf.
 
Het item met Ylka
Beluister hieronder het hele item met Ylka inclusief de drie live nummers. Aan het begin van het interview wordt uitgebreid gesproken over de vooroordelen over liedjes in het Limburgs dialect. Waarom vindt Ylka het zo belangrijk dat de liedjes in haar streektaal gehoord worden? Verder vertelt ze over haar ambities, haar samenwerking met Gé Reinders en de covers die ze af en toe op gelegenheden speelt. Een bijzonder moment tijdens het interview is het stukje waarin Ylka vertelt over een vriend die zelfmoord heeft gepleegd. Deze gebeurtenis verwerkte ze in het emotionele nummer 'Kom mer biej mich' dat ze tijdens de uitzending heeft gespeeld.


 

8 juli
 2017

Op deze datum was Ylka te gast in ons programma. De nummers "Op good geluk", "Kom mer biej mich" en "Allein" werden live gespeeld.
 

Meer Ylka?
Volg haar op Facebook en klik hier om naar haar website te gaan.

Tekst: juli 2017
Bron: Ylka Kolken en aflevering 384 van Podium 107.1 - Techniek: Patrick Schalkwijk - RPL FM