Home Wat is Podium 107.1 Artiesten Archief Agenda Gespot Colofon
Vincent van Hessen                      
Het was in de nazomer van 2008. Vince, toen wonend in New York City hoorde dat er een grote financiële recessie opdoemde. Kort daarop werd hij ontslagen van zijn café baantje aan de ‘Lower East Side’ in Manhattan. Radeloos zwierf hij enkele dagen rond toen een vriendin hem aanraadde om maar in de ‘Subway’ op te treden als een straatartiest. Op dat moment, (na jaren in Den Haag actief te zijn geweest als semi-professioneel muzikant), klonk het woord straatartiest bijna als een scheldwoord: ‘Dat deed een serieuze aspirant muzikant eenmaal niet’, werd hem herhaaldelijk verteld, op het conservatorium en door mede muzikanten. Terug naar Den Haag was echter ook geen optie, en om de huur te kunnen betalen ging Vince noodgedwongen als ‘Subway’ muzikant in NYC aan de slag, zowel met een drummer als lead zanger/gitarist en met een Gospelkoor die tevens een familie vormde. De huur werd betaald, rijke muzikale ervaring opgedaan en stond hij zelfs op een Off Broadway podium met de Gospelkoor 2 dagen voor het eind, van zijn USA visum. De draad werd na terugkomst in Europa pas na ruim 6 maanden opgepakt, met een uitnodiging naar een Straatartiestenfestival in Duitsland in het voorjaar van 2009. Daarna vertrok hij naar Ierland om te busken en kort daarop naar Italië. The rest is history. Vincent van Hessen is een allround solo muzikant die meerdere muziekstijlen beheerst, zoals: funk, blues, bossa nova, reggae en meer. Hij heeft afgelopen tien jaar door toedoen van straatoptredens in meer dan twintig landen zijn muziek ten gehore kunnen brengen. USA, Mexico, Australië, Kroatië, Slovenië, Israël en nog veel en veel meer. Een funky happy show met veel groove, wah wah en soulful ballads.
 
Het bezoek aan Podium 107.1
Vincent had een reis afgelegd met het openbaar vervoer vanuit zijn huidige thuisbasis Dresden in Duitsland. Na een tijdje op zaterdagmiddag te hebben gedwaald door de straten van Woerden, belandde hij in de RPL studio's waar de koffie op hem stond te wachten. Na een korte fotoshoot plaatste hij zelf een videocamera om zijn bezoek aan Podium 107.1 te kunnen filmen en uiteindelijk te kunnen plaatsen op zijn YouTube-kanaal. Hij kwam in contact met Neile (Banty Holler) die een uur voor hem zou optreden. Vincent zorgde ook voor mooie filmopnames van het optreden van Neile.
De aanwezigen in de studio genoten van het zeer energieke optreden van Vincent. Met name zijn versie van 'Kiss' van Prince zorgde voor een golf van enthousiasme bij het publiek.
 
Het item met Vincent
Beluister hieronder het hele item met Vincent van Hessen, inclusief de drie live-nummers. Aan het begin vertelt Vincent hoe hij ooit terecht kwam in New York City en waarom hij noodgedwongen weer terugkeerde naar Europa. Hij vertelt over de straatoptredens, over het mooiste optreden dat hij heeft meegemaakt en over de eenzaamheid die gepaard gaat met de rol van straatmuzikant. Ook komt zijn bezoek aan Tel Aviv (ten tijde van het Eurovisie Songfestival) ter sprake. Op het einde sluit Vincent af met een mooie quote, als antwoord op de vraag waar hij zich het meest thuis voelt.


6 juli
2019

Op deze datum was Vincent van Hessen te gast in ons programma. Hij speelde de nummers 'Can't help falling in love' (cover van Elvis Presley), 'Kiss' (cover van Prince) en 'Pop City Number Twelve'.
 

Meer Vincent?
Volg hem op Facebook en op YouTube klik hier om naar zijn pagina op bandcamp te gaan!

Tekst: juli 2019
Bron: Vincent van Hessen en aflevering 482 van Podium 107.1
Foto's: Dave Hammelburg
Techniek: Chris van Leeuwen
RPL FM