Home Wat is Podium 107.1 Artiesten Archief Agenda Gespot Colofon
Tosca Menten                     
Tosca Menten (1961) is een kinderboekenschrijfster uit Woerden. In 1999 verscheen haar eerste boek 'Villa Mosterd en de wraak van Graaf Gruwel'. Voor die tijd was schrijven niet de belangrijkste bezigheid van Tosca. Na het gymnasium besloot ze om te gaan studeren aan de kunstacademie. Daarna werkte ze dertien jaar als docente tekenen en kunstgeschiedenis in het voortgezet onderwijs. Nadat haar eerste boek verscheen, zou het nog tot 2003 duren voordat ze fulltime als schrijfster aan de slag ging. Naast boeken schreef ze ook verhalen. In 2005 komen haar boeken voor het eerst voor op de longlist voor de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Tosca is vooral bekend door haar boeken over Dummie de Mummie. Met deze boeken won ze verschillende prijzen, zoals de eerste prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen en de Internationale White Raven. In 2016 won ze de eerste Prijs van de Nederlandse Kinderjury in de categorie 10-12 jaar voor Dummie de Mummie en de drums van Massoeba. De vertaalrechten van de boeken van Dummie de Mummie zijn wereldwijd verkocht. In 2013 werden de filmrechten verkocht aan producent Paul Voorthuysen van PV Pictures. De eerste film ging op 8 oktober 2014 in première en haalde meer dan 350.000 bezoekers.
Naast haar werkzaamheden als schrijfster is Tosca Menten ook actief in het theater.
 
Het bezoek aan Podium 107.1
Tosca Menten heeft internationaal succes met haar kinderboeken, maar ze is heel gewoon gebleven. Ze betrad de studio met een plastic gieter en een paar bloemen die ze op de heenweg gekocht had in het tuincentrum. Met haar humor en openheid zorgde ze direct voor een leuke sfeer in de studio. Tijdens de uitzending kwamen er meerdere mailtjes binnen van enthousiaste fans van Tosca. Na het interview kwam ze in contact met de Woerdense muzikant John Blok, die in dezelfde uitzending te gast was. Het tweetal bleek elkaar te kennen en een leuke klik te hebben met elkaar. Aan het einde schreef Tosca een leuke tekst in het gastenboek: 'Ik kon een hoop eieren kwijt... ik hoop dat ze niet te rot waren!'.
 
Het item met Tosca
Beluister hieronder het hele interview met Tosca Menten. Aan het begin van het interview vertelt Tosca over haar kindertijd. In hoeverre speelden boeken toen al een rol in haar leven? Vervolgens vertelt ze over haar opleiding en haar werk als docent. Op 38-jarige leeftijd begon ze (pas) met schrijven: hoe kwam het idee om aan een boek te beginnen? Een groot deel van het interview gaat over de reeks over Dummie de Mummie. Hoe deed Tosca research voor dit boek? Veranderde haar leven toen de filmrechten voor de Dummie de Mummie-films werden verkocht? Met Dummie de Mummie kreeg ze aandacht, maar Tosca vertelt openhartig wat ze zélf het beste boek vindt wat ze ooit geschreven heeft. Aan het einde vertelt ze ook welke plannen ze heeft voor de toekomst.
 


1 juni
2019

Op deze datum was Tosca Menten te gast in ons programma. De kinderboekenschrijfster was te gast in de 'Podium 107.1 Talentenshow', waarin het onderwerp 'talent' centraal stond. Aan de hand van een interview schetste programmamaker Maarten Verduijn een biografie van Tosca.
 

Meer Tosca?
Volg haar op Facebook en klik hier om naar haar website te gaan!
Tekst: juni 2019
Bron: Tosca Menten en aflevering 477 van Podium 107.1
Foto's: Maarten Verduijn
Techniek: Lambert Reijns