Home Wat is Podium 107.1 Artiesten Archief Agenda Gespot Colofon
The Civilized                                            
The Civilized is een akoestische band uit Haarlem opgericht in 2016 door zangeres Nienke Verboom en gitarist Ronald Schram. Al snel na de geboorte van de band voegde Laura ten Hoedt zich als tweede zangeres bij The Civilized. Het idee voor de band ontstond uit liefde voor de Americana muziek van het Amerikaanse duo The Civil Wars en het doel is een ode te brengen aan deze prachtige subtiele muziek. Na een periode van intensief studeren en repeteren was The Civilized in februari 2017 voor het eerst op het podium te bewonderen en dit smaakte naar meer!
De bandleden hebben los van elkaar in het verleden al aardig aan de weg getimmerd. Zo waren Nienke en Laura beiden onderdeel van The Theater Equation (vier rock opera shows in het Nieuwe Luxor Theater te Rotterdam in 2015) en hebben zij in diverse bands gezongen. Ronald heeft ook de nodige band/live ervaring en speelt al 20 jaar in diverse bands. The Civilized zet een intieme show neer waarbij dubbelstemmige melodieuze zang en warme gitaarklanken centraal staan. Soms gevoelig en melancholisch, soms opzwepend met een vleugje country.

 
Het bezoek aan Podium 107.1
In het voorjaar van 2018 was programmamaker Maarten Verduijn in een nostalgische bui. Hij bladerde door de programmavoorbereidingen uit het verleden, waarbij hij de naam 'Lady Lau' tegenkwam. Lady Lau (Laura ten Hoedt) was een zangeres die in 2011 indruk maakte met haar live-optreden in Podium 107.1. Na die tijd had Maarten geen contact meer met haar gehad. Hij stuurde haar een bericht, waarop ze direct reageerde. Ze vertelde enthousiast over haar project The Civilized en ze vroeg of ze met deze formatie kon komen spelen. Er werd meteen een datum geregeld!
In de studio maakte het team van Podium 107.1 ook kennis met Nienke (de grondlegger van de band) en gitarist Ronald. De sfeer in de studio was ontspannen en al tijdens de soundcheck genoten de aanwezigen in de studio van het mooie geluid van The Civilized. Na het optreden was iedereen het er unaniem mee eens dat de band snel weer eens terug moet komen!
 
Het item met The Civilized
Beluister hieronder het hele item met The Civilized, inclusief de drie live nummers. Aan het begin van het item blikt Maarten met Laura terug op haar bezoek aan Podium 107.1 in 2011. Wat weet ze er nog van en in hoeverre is ze nog solo actief als Lady Lau? Vervolgens stelt Nienke de band uitgebreid voor aan de luisteraars. Alle bandleden komen uitgebreid aan het woord, waarbij ze onder andere vertellen over mooie herinneren aan hun samenwerking, de bandrepetities en de beste optredens. Aan het einde stelt Maarten een aantal moeilijke vragen. Wat zou zangeres Nienke vragen aan de leden van The Civil Wars als ze een uurtje met ze kon afspreken?

 


16 juni 2018

Op deze datum was The Civilized te gast in ons programma. De nummers "Poison and wine" (cover van The Civil Wars), "My silver lining" (cover van First Aid Kit) en "Barton Hallow" (cover van The Civil Wars) werden live gespeeld. 
 

Meer The Civilized?
Volg hen op Facebook!Tekst: juni 2018

Bron: The Civilized en aflevering 430 van Podium 107.1
 
Foto's: Dave Hammelburg

Techniek: Chris van Leeuwen & Tijmen Gol - RPL FM