Home Wat is Podium 107.1 Artiesten Archief Agenda Gespot Colofon
Stain                                 
Stain (Istvan Ouborg) is een zanger en gitarist met een zeer divers repertoire. Hij kan zijn publiek raken en ontroeren, maar hij geeft hier en daar ook ruimte voor een dansje! Zijn voorliefde voor akoestische muziek begon al vroeg. Toen geinspireerd door de '2 Meter Sessies' van Jan Douwe Kroeske speelde hij zijn liedjes voor zijn publiek. Nu jaren later zingt en speelt hij nog steeds zijn akoestische covers live op podia door heel het land en daarbuiten. Sinds januari 2016 doet hij dit professioneel en fulltime. "Het is geweldig om met muziek mensen te raken. Dit geeft een geweldige kick en enorm veel voldoening! Omdat hij solo speelt is hij klein op te bouwen en past hij werkelijk op elk event of gelegenheid en richt zich met zijn muziek op de muziekliefhebber en speelt niet altijd de standaard covers.
 
Het bezoek aan Podium 107.1
Programmamaker Maarten Verduijn had al twee jaar contact met Stain, maar het was nog niet gelukt om een afspraak te maken. Op 4 mei 2019 vond Stand dan toch zijn weg naar de studio! Hij had zijn optreden op de social media aangekondigd, waarbij hij zijn fans mede liet bepalen welke nummers hij op de radio zou spelen. De vrouw van Stain zat in het publiek om hem een hart onder de riem te steken. In het interview vertelde Stain dat hij weleens eigen muziek heeft geschreven, maar dat zijn focus altijd op covers heeft gelegen. Toen Stain weer naar huis ging, vertelde hij bij het afscheid dat de uitzending hem ge´nspireerd had om meer met eigen werk aan de slag te gaan. Het optreden van Pip (die voor hem op het podium stond) had daarbij een rol gespeeld. Stain sloot een pact met programmamaker Maarten Verduijn: de volgende keer komt hij naar Woerden met drie eigen nummers!
 
Het item met Stain
Beluister hieronder het hele item met Stain, inclusief de drie live-nummers. Aan het begin van het interview vertelt Stain over de Hongaarse herkomst van zijn echte naam 'Istvan'. In hoeverre heeft hij echt een Hongaarse roots? Voelt hij een verbondenheid met dat land? Vervolgens vertelt hij over de rol van muziek in zijn jeugd en over de keuze om als fulltime muzikant aan de slag te gaan. Het is niet altijd makkelijk om fulltime muzikant te zijn, maar heeft hij weleens spijt gehad van de keuze. Verder komen samenwerkingen, optredens en eigen werk uitgebreid aan bod. 

 


4 mei
2019

Op deze datum was Stain te gast in ons programma. Hij speelde de nummers 'Wild wood', 'Chasing cars' en 'The A Team'.
 

Meer Stain?
Volg hem op Facebook en klik hier om naar zijn website te gaan!Tekst: mei 2019
Bron: Stain en aflevering 473 van Podium 107.1
Foto's: Dave Hammelburg (boven) en Maarten Verduijn (onder)
Techniek: Tijmen Gol
RPL FM