Home Wat is Podium 107.1 Artiesten Archief Agenda Gespot Colofon
Rolf Kramer                                     
Rolf Kramer is een singer-songwriter uit Amsterdam. Al zolang als hij zich kan herinneren is hij gefascineerd geweest door muziek. In 2004 begon hij zelf liedjes te maken op zijn akoestische gitaar. Inmiddels heeft hij er bijna 200 geschreven en nog altijd blijft de inspiratie stromen. De stijl van Rolfs liedjes is het best te omschrijven als Nederlandstalige chansons/folk. Hij laat zich graag inspireren door artiesten als Lenny Kuhr, Frédérique Spigt, Sinéad O’Connor en Rufus Wainwright. Enkele jaren geleden verscheen een live opgenomen demo-cd met de titel ‘Onderhuids’. Die cd is opgenomen met alleen stem en akoestische gitaar, maar er zijn plannen voor een nieuw album met rijkere arrangementen.
 
Het bezoek aan Podium 107.1
Toen Rolf de RPL-studio's betrad, kwam hij in een grote chaos terecht. De RPL-studio's en de Podium 107.1-mainstage werden verbouwd en alles was stoffig en vies. De singer-songwriterstage was gelukkig intact gebleven, waardoor Rolf ongestoord een optreden kon geven. Tijdens zijn bezoek aan de studio kwam hij in contact met singer-songwriter Mars, die na hem het podium zou betreden. Beiden maken muziek in een ander genre, maar toch hadden ze veel te bespreken over songwriting en optreden.
Het optreden van Rolf was bijzonder. Programmamaker Maarten Verduijn prees hem om zijn gitaarspel en de goede songwritingskills. Een luisteraar mailde met de vraag of hij weleens Engelstalige nummers schreef. Rolf's antwoord was duidelijk: ooit had hij een Engels nummer geschreven, maar waarschijnlijk zal het daarbij blijven!
 
Het item met Rolf
Beluister hieronder het hele item met Rolf, inclusief de drie live nummers. Aan het begin van het item stelt hij zichzelf voor aan de hand van drie voorwerpen. Vervolgens wordt een kleine reis door het leven van Rolf gemaakt, beginnend bij zijn kindertijd. Hoe was hij als klein mannetje en hoe kwam muziek in zijn leven? Wie of wat zorgde ervoor dat hij eigen nummers ging schrijven? Er wordt ook ruim aandacht besteed aan zijn eerste demo-cd 'Onderhuids', die in 2009 verscheen. Aan het einde verteld Rolf hoe hij in contact kwam met één van zijn grote inspiratiebronnen: Lenny Kuhr.

 

 


27 oktober
2018

Op deze datum was Rolf Kramer te gast in ons programma. De nummers "Dwaze domme dromer", "Vrij vannacht" en "Doolhof" werden live gespeeld.
 

Meer Rolf?
Volg hem op Facebook en klik hier om naar zijn website te gaan!
Tekst: oktober 2018
Bron: Rolf Kramer en aflevering 447 van Podium 107.1
Foto's: Dave Hammelburg
Techniek: Marco van der Meer
RPL FM