Home Wat is Podium 107.1 Artiesten Archief Agenda Gespot Colofon
Rick Treffers                                         
Rick Treffers (Heemstede, 1967) is een muziek- en taaldier pur sang. Een veelzijdig en muzikaal verhalenverteller. Soms melancholiek, soms pittig gepeperd, maar altijd persoonlijk en eigengereid. Als zanger, liedjesmaker en producer bracht hij meer dan tien albums uit in het Engels, Spaans en Nederlands. Met zijn Amsterdamse groep Mist - ingetogen, dromerige pop - tourde hij door Latijns-Amerika en Europa, met de nadruk op Spanje. In het Nederlands maakte hij drie albums en muziektheater, onder meer met schrijver Thomas Verbogt en Rob Kloet, slagwerker bij de Nits. Zijn Spaanstalige liedjesproject El Turista Optimista baarde opzien in Spanje vanwege de bijna cabareteske observaties van een Nederlander die de Spanjaarden met liefde en ironie een lesje leert over hun identiteit. Treffers’ internationale omzwervingen en voortdurende zoektocht naar geluk, rust en zingeving vormen de basis van zijn eerste, semi-autobiografische boek 'Ik wou dat ik jouw leven had' (2018), dat uitgegeven is door Uitgeverij Vreugdenberg.
 
Het bezoek aan Podium 107.1
Rick was op het moment van zijn bezoek nét twee weken terug uit Spanje, het land dat zijn tweede thuis is geworden. Rick vertelde dat zijn familie een geschiedenis heeft in Woerden en omgeving, maar dat hij er zelf nog nooit geweest was. Tijdens zijn eerste bezoek gaf hij een afwisselend optreden en maakte hij leuk contact met het team van Podium 107.1. Ook raakte hij uitgebreid aan de praat met singer-songwriter Mariska Petrovic, die in dezelfde uitzending op het podium stond. Aan het einde schreef Rick een grappig stukje in het gastenboek: 'Eindelijk in Woerden gespeeld! Na Buenos Aires, Madrid en Mexico werd dat hoog tijd. Was gezellig en goed, tot in 2020!'
 
Het item met Rick
Beluister hieronder het hele item met Rick Treffers, inclusief de drie live-nummers. Aan het begin van het interview vertelt Rick hoe zijn leven eruit zag toen hij tiener was. Hij was destijds hardrocker en hij was onderdeel van een groepje dat optrok met punkers en zich verzette tegen het establishment. Vervolgens vertelt Rick over de band Mist, met wie hij over de hele wereld getourd heeft. Daarna wordt uitgebreid stilgestaan bij Spanje, het land waar Rick een groot deel van het jaar verblijft. In dat land heeft hij succes gehad met het liedjesproject 'El Turista Optimista', waarin met ironie naar de identiteit van de Spanjaarden gekeken wordt. Aan het einde komt het boek van Rick uitgebreid ter sprake en vertelt hij over zijn toekomstplannen. Programmamaker Maarten Verduijn confronteerde hem nog met een laatste lastige vraag: Rick is een twijfelaar, maar in welke mate heeft dit zijn muzikale ontwikkeling beïnvloed?
 

 


21 december
2019

Op deze datum was Rick Treffers te gast in ons programma. Hij speelde de nummers 'How to drain a swamp', 'Go' en 'The stars above'.
 

Meer Rick?
Volg hem op Facebook en klik hier om naar zijn website te gaan!Tekst: december 2019
Bron: Rick Treffers en aflevering 504 van Podium 107.1
Foto's: Dave Hammelburg (boven) en Maarten Verduijn (onder)
Techniek: Chris van Leeuwen
RPL FM