Home Wat is Podium 107.1 Artiesten Archief Agenda Gespot Colofon
Raising Hats                  
Raising Hats is een multi-instrumentale akoestische folkrockband met een verrassende eigen sound. De band is opgericht in 2009 door Reitse Lemstra. Het repertoire van de band bestaat voornamelijk uit eigen werk, waarbij de teksten zich kenmerken door een betrokkenheid bij sociale gebeur-tenissen. Naast de basisbezetting qua instrumenten is er een voorkeur voor ‘vintage instrumenten’ zoals het omnichord, het magnus orgel en de pedalbass, maar ook voor exotica als de surpeti, ukelele-bass en de didgeridoo.Het multi-instrumentele karakter is essentieel binnen Raising Hats. Het instrumentarium wordt te pas en te onpas ingezet. Het is maar net waar de song om vraagt! De afgelopen jaren trad Raising Hats regelmatig op in Nederland en Duitsland, in theaters, op festivals, maar ook in huiskamers en tuinen. Dit jaar staan ze voor de derde keer op rij geprogrammeerd op het Akoestival. Dit jaar bestaan Raising Hats tien jaar. Het tienjarig bestaan werd afgelopen zomer gevierd met een jubileum concert in het RIE-theater. Passend bij het jubileum verscheen de plaat 'Ten Years After', met de beste nummers uit het gehele repertoire. De band heeft veel bandwisselingen gekendL op de verzamel-cd spelen veertienverschillende Woerdense muzikanten mee.
De band samenstelling is sinds anderhalf jaar ongewijzigd waardoor er op een verrassende manier een mix tot stand komt van ouder en nieuw repertoire.
Het repertoire klinkt verfrissend door een keur aan instrumenten die door de huidige bandleden wordt bespeeld. De planning van de band is om elk jaar een nieuwe cd uit te brengen met eigen werk en eventueel één of twee covers. De laatste reguliere plaat 'Ceto Vimutti' dateert uit 2018. Eind dit jaar beginnen de opnames voor een nieuwe plaat.
 
Het bezoek aan Podium 107.1
In 2012 en 2013 was Raising Hats al eens eerder te gast in Podium 107.1. Het zou daarna dus zes jaar duren voordat programmamaker Maarten Verduijn de band weer in de studio zou treffen. De band was te gast in een speciale uitzending waarin teruggeblikt werd op de zestiende editie van het Woerdense festival. Raising Hats heeft daar voor de derde keer opgetreden.
De band heeft de afgelopen jaren veel veranderingen doorgemaakt en klonk mogelijk beter dan ooit. Er werd enthousiast op het warme geluid van Raising Hats gereageerd en één luisteraar vergeleek het geluid van de band met de Schotse band Del Amitri.
 
Het item met Raising Hats
Beluister hieronder het hele item met Raising Hats, inclusief de vier live-nummers. Aan het begin van het item stelt frontman Reitse alle bandleden voor aan de luisteraars. Daarna blikt Maarten met Reitse terug op de startperiode van Raising Hats en over de debuutplaat 'A brand new spark'. In hoeverre vindt Reitse dat die eerste plaat nog actueel klinkt? Vervolgens wordt een reis door de geschiedenis gemaakt, waarbij ook de andere bandleden kort aan het woord komen. Een korte terugblik op het Akoestival mag niet ontbreken. Aan het einde van het item vraagt Maarten aan Reitse welke plannen hij heeft voor de toekomst. Eén ding is duidelijk: de frontman zit nog vol met ideeën!


14 september
2019

Op deze datum was Raising Hats te gast in ons programma. De band speelde de nummers 'Charlie Smile', 'Loaded but lost', 'Defeat of the dollar dance' en 'Living easy'.
 

Meer Raising Hats?
Volg hen op Facebook!

 

 

Raising Hats bestaat uit:
Reitse Lemstra
Hans van Zutphen
Luuk van Zuthpen
Marco Betting
(Marco ontbreekt op deze foto)

 
 

Tekst: september 2019
Raising Hats en aflevering 490 van Podium 107.1
Bovenste foto: Maarten Verduijn
Techniek: Yannick Croiset, Marco van der Meer en Tijmen Gol
RPLFM