Home Wat is Podium 107.1 Artiesten Archief Agenda Gespot Colofon
Peter van Reyen                         
Peter van Reyen is een singer-songwriter uit Amsterdam. Niet gehinderd door zoiets als 'goede smaak', of de waan van de dag, bewandelt hij al jarenlang de diverse wegen van het muzieklandschap. 'Als er maar muziek in zit' zou zijn lijfspreuk kunnen zijn. Peter's maakte voor het eerst kennis met muziek toen hij op vijfjarige leeftijd The Beatles op de radio hoorde. Zijn vader kocht voor hem een transistorradio die vanaf dat moment overuren zou draaien. Toen hij acht jaar werd, kwam er een piano in huis en kreeg Peter les van zijn oom. In die tijd stond zijn muzikale belevingswereld zo ver af van de klassieke, dat hij pianoles niet vol hield. Pas later besloot hij zichzelf gitaar te leren spelen. In de jaren '70 begon Peter een band met vrienden. De bandleden hielden van Blondie, The Jam, The Stranglers en Elvis Costello. Het bandje bracht hem tot in de bovenzaal van Paradiso, in het voorprogramma van Ivy Green. De jongens hadden succes, maar uiteindelijk viel de band toch uit elkaar. Er volgden nog een aantal bandjes die aanschuurden tegen nationaal succes. Peter heeft nog jaren in een partyband gespeeld, maar hij is zich met name gaan ontwikkelen als solo-artiest. Het Amsterdam Songwriters Guild organiseerde in Cafe Sappho een wekelijkse avond waar iedereen welkom was zijn/haar liedjes te spelen. Ook Peter vond hier een plekje. Inmiddels heeft hij solo op veel plekken gespeeld en ervaart hij op het podium een enorme vrijheid. Hij doet wat hij wil, hij laat wat hij wil, hij zegt wat hij wil en hij speelt wat hij wil!
 
Het bezoek aan Podium 107.1
Peter was op een zonnige winterdag van zijn woonplaats Amsterdam naar Woerden gereisd. Hij genoot van het laatste stukje, waarbij hij een mooie rit door de polder maakte. Peter was getipt door John Kostermans, een andere Amsterdamse singer-songwriter die in 2017 te gast was in ons programma.
Peter had een twaalfsnarige gitaar meegenomen waarmee hij een prachtig geluid wist neer te zetten. Al tijdens de soundcheck maakte hij indruk op programmamaker Maarten Verduijn en Chris van Leeuwen. Zij vonden zijn teksten heel bijzonder en zijn performance als zanger en gitarist ijzersterk. Met humor bewoog Peter zich voort door de studio van RPL FM. Hij bleef nog even hangen om het optreden van het duo Pocket Knife Army mee te maken.
 
Het item met Peter
Beluister hieronder het hele item met Peter, inclusief de live-nummers. Tijdens het item maakt Maarten met Peter een reis door de tijd, beginnend bij het moment waarop hij op vijfjarige leeftijd voor het eerst kennis maakt met muziek. Verschillende hoogtepunten uit zijn carrière komen voorbij. Het valt Maarten op dat Peter voortdurend met een glimlach op zijn gezicht terugblikt op vroeger. Is Peter iemand die leeft van nostalgie? Ook zijn kinderen komen ter sprake. Wat vinden zij van de muziek van hun vader? Verder vertelt Peter over zijn meest waardevolle muzikale contacten en over zijn toekomstplannen. Met welke formatie komt hij de volgende keer langs in Podium 107.1?


 

17 februari

2018


Op deze datum was Peter te gast in ons programma. Hij speelde de nummers 'Bijna te mooi', 'Goudhaantje' en 'Die vijver en die steen' live.
 

Meer Peter?
Volg hem op Facebook en klik hier om naar zijn website te gaan!Tekst: Peter van Reyen en aflevering 414 van Podium 107.1
Onderste foto: Dave Hammelburg - Techniek: Chris van Leeuwen, Patrick Schalkwijk en Marco van der Meer.
RPL FM