Home Wat is Podium 107.1 Artiesten Archief Agenda Gespot Colofon
Monica Raine                                       
Liefde voor muziek. Zoals bij de meeste artiesten is dat ook bij Monica Raine het geval. En dat is ook niet zo vreemd, want het is met de paplepel ingegoten. Vanuit huis werd er altijd veel met muziek gedaan, van het zingen in koren tot kennismaken met verschillende muziekinstrumenten. Broer en zus zijn op een gegeven moment afgehaakt, maar Monica ging stug door. Rond haar veertiende begon zich een interesse te ontwikkelen voor songwriten. Verschillende woorden, gedichten, zinnetjes en gedachtes kwamen op een gegeven moment op in haar hoofd. Reden genoeg om alles te gaan documenteren en de allereerste teksten op papier te zetten.
Een oude gitaar van haar moeder, plus verschillende gitaarlessen. Dat was de basis voor de gitaarklanken die bij de allereerste nummers voor de instrumentale begeleiding zorgden. Al snel maakte de oude gitaar plaats voor een nieuwe aanwinst; een eerste, eigen gitaar. Met deze verse aanwinst werd de drang om eigen nummers te maken nog veel groter, waardoor de eerste nummers al vlug hun weg vonden op papier Ún op Youtube.
Waar grote namen inspiratie zijn voor huidige talenten in de muziekwereld, geldt dit ook voor Monica. Artiesten zoals KT Tunstall, Taylor Swift en Imagine Dragons zijn een inspiratiebron geweest voor verschillende nummers. Daarnaast zijn er ook veel covers van moderne nummers op YouTube verschenen, zoals veel andere singer/songwriters dat ook doen.
De laatste jaren staat de muziek op een laag pitje vanwege de studie. Maar hoewel het stil is geweest rondom Monica, heeft ze zeker niet stilgezeten. De liefde voor de muziek verdwijnt namelijk nooit.

 
Het bezoek aan Podium 107.1
Monica was verbaasd toen ze door programmamaker Maarten Verduijn gevraagd werd om te komen spelen in Podium 107.1. Haar muziek stond namelijk al enige tijd op een laag pitje. Maarten had haar echter ontdekt via een singer-songwriteravond van Parnassos in Utrecht, waarna hij meer informatie over haar had opgezocht. Een optreden in Woerden werd een feit!
Monica bezocht de studio tijdens de verbouwing van de RPL-studio's. Ze kwam dan ook in een bouwval terecht, maar de befaamde singer-songwriterstage bleek nog geheel intact te zijn. Ondanks de werkzaamheden genoot ze van de gezelligheid in de studio. Ze schreef lovende woorden in het gastenboek: 'Ik heb veel bewondering voor de manier waarop Maarten het programma samenstelt. De artiest is niet alleen de gast, maar ook het middelpunt.'
 
Het item met Monica
Beluister hieronder het hele item met Monica, inclusief de drie live nummers.
Aan het begin van het item vertelt Monica hoe ze als kind in aanraking kwam met muziek. Ze vertelt hoe de eerste plaat van KT Tunstall haar stimuleerde om zelf muziek te gaan maken. Haar schrijfproces komt aan bod, evenals de eerste keer dat ze op het podium stond. Momenteel is Monica bezig met een master van Engelse Taal- en Letterkunde en staat muziek op een laag pitje. In hoeverre is ze van plan om haar muzikale activiteiten een nieuwe boost te geven?
 

 


3 november
2018

Op deze datum was Monica Raine te gast in ons programma. De nummers "Queen of hearts", "Puppet show" en "Hit me baby one more time" (cover van Britney Spears) werden live gespeeld.
 

Meer Monica?
Volg haar op Facebook!
 

Tekst: november 2018
Bron: Monica Raine en aflevering 448 van Podium 107.1
Foto's: Maarten Verduijn
Techniek: Tijmen Gol, editing: Maarten Verduijn
RPL FM