Home Wat is Podium 107.1 Artiesten Archief Agenda Gespot Colofon
Martin van de Vrugt              
Martin van de Vrugt (Deventer, 1963) is meer dan een singer-songwriter alleen: sinds 1980 schrijft en speelt hij zijn eigen nummers, zich zelf begeleidend op akoestische gitaren en harmonica. In zijn jeugd geïnspireerd door o.a. Bob Dylan, Joni Mitchell en Neil Young maar later ook de traditionele (Amerikaanse) folk, country, jazz en blues begon Martin in 1980 als straatmuzikant en werkte zich op naar vele kleine en grotere podia in Nederland en daarbuiten. Zijn shows zijn afwisselend dynamisch en verstild, zijn liedjes ontroeren, niet in de allerlaatste plaats omdat Martin feilloos zijn visie op gevoelens over de wereld en zichzelf weet te vangen en weet om te zetten in mooie teksten, tijdloze muziek en niet in het minst omdat hij er genoegen in schept om de dialoog aan gaat met het publiek.
Martin heeft zijn eigen studio waarmee hij voor zichzelf maar, als producer ook met andere binnen- en buitenlandse independent artiesten al prachtige, eigenzinnige cd's opnam. Zijn cd 'Road to Rapture' die in 2009 uitkwam kreeg wereldwijd zeer goede recensies. Het integere en indrukwekkende openingsnummer 'Leave a light On' werd door de Dutch Country Association uit honderden songs gekozen om Nederlandse country (en aanverwante) muziek te promoten In 2013 gebeurde dit nog eens met het nummer “Ready to be Moved” waar de Amerikaanse folkzangeres Jessica Kilroy de harmonyvocals voor haar rekening nam.
Martin's liedjes zijn niet onder een noemer te vangen en spreken een groot en divers publiek aan. In mei 2013 is zijn zesde soloalbum "Fall from Grace" uitgekomen met daarop elf zeer persoonlijke nummers. In januari 2015 heeft Martin een verzamel-cd “I'm a Tree” uitgebracht met daarop zestien geremasterde tracks van zijn eerder uitgekomen albums.

 
Het bezoek aan Podium 107.1
Martin is een oude bekende van Podium 107.1. In 2012 bracht hij voor het eerst een bezoek aan ons programma op een broeierige zomerdag in juli. Dit keer kwam hij onder totaal andere omstandigheden: het was één van de koudste dagen van het jaar. Nog geen week voor zijn bezoek aan ons stond Martin op het podium tijdens de albumpresentatie van PennyLeen, een zangeres met wie hij de afgelopen jaren intensief samengewerkt had. Hij verzorgde het voorprogramma, maar hij gooide hoge ogen: in de media verschenen lovende woorden n.a.v. dit optreden. Ook tijdens zijn bezoek aan Podium 107.1 kwamen er enthousiaste berichten.
 
Het item met Martin
Beluister hieronder het hele item met Martin, inclusief de drie live nummers. In het eerste gedeelte van het interview blikt programmamaker Maarten Verduijn met Martin terug op de 38 jaar waarin hij in het muziekvak zit. Welke veranderingen heeft Martin gezien binnen de muziekwereld en hoe heeft hij zichzelf in die tijd ontwikkeld. Ook komende de verschillende samenwerkingen aan bod, zoals de samenwerking met PennyLeen en Martin's bijdrage als producer voor een ambientproject. In hoeverre leidt zijn persoonlijke muzikale ontwikkeling onder de tijd die hij steekt in de projecten van anderen?
Door een technische storing is de gitaar van Martin tijdens het eerste nummer niet goed te horen.

 

24 februari
 2018

Op deze datum was Martin van de Vrugt te gast in ons programma. De nummers "Like a tumbleweed", "No more sun" en "Cradle me" werden live gespeeld.
 

Meer Martin?
Volg hem op Facebook en klik hier om naar zijn website te gaan!


 Tekst: februari 2018
Bron: Martin van de Vrugt en aflevering 415 van Podium 107.1
Foto's: Dave Hammelburg
Techniek: Chris van Leeuwen, Patrick Schalkwijk en Marco van der Meer
RPL FM