Home Wat is Podium 107.1 Artiesten Archief Agenda Gespot Colofon

Martijn Krale                              
Na jarenlang in rockbands gespeeld te hebben, ontdekte ik de kracht van het kleine en stille concert. Gewapend met alleen een akoestische gitaar blijk je samen met de luisteraars net zo indrukwekkende momenten te kunnen scheppen als met een grootse rockshow. Ik vind het mooi om door middel van bekende covers en eigen nummers een verhaal te vertellen. Elkaar te ontmoeten. Elke keer weer anders en uniek. Martijn Krale leerde als zestienjarig pubertje in Amsterdam basgitaar spelen in het internationale punk collectief No Longer Music​​. Daarna leerde hij in zingen in de Pools-Nederlandse band ​Frühstück​​. Met Frühstück nam Martijn 5 studioalbums op en toerde door Europa en naar enkele festival in de VS. Op de eerste solo opnames van Martijn, die in 2016 online kwamen, horen we een inmiddels meer ingetogen man. Er wordt minder van de daken geschreeuwd dan in de NLM tijd en de zware, ronkende klanken van Frühstück zijn ook wat naar de achtergrond verdwenen. In zijn liedjes over geloof en twijfel, passie en apathie probeert hij eerlijk te zijn over de rit van het leven, die niet altijd makkelijk is maar waar wel heel veel te genieten valt. Martijn houdt van kleine, directe communicatie zoals bij huiskamerconcerten of kleine theater settings. In september 2018 bracht Martijn zijn tweede EP “Lead Me” uit. 
 

Het bezoek aan Podium 107.1
Martijn bezocht de RPL-studio's op een regenachtige dag. De release van zijn meest recente EP lag nog niet ver in het verleden en Martijn maakte van de gelegenheid gebruik om drie nummers in Podium 107.1 te presenteren tijdens een klein akoestisch optreden. Hij genoot van het gezellige team van het programma, dat hem verwende met koffie en speculaas. Martijn kwam in contact met de Nijmeegse singer-songwriter Daniel Crane, die het uur na hem op het podium stond. 
 
Het item met Martijn
Beluister hieronder het item met Martijn, inclusief de drie live nummers. Martijn vertelt aan het begin van het interview zijn oudste muzikale herinnering. Vervolgens wordt een kleine reis door de geschiedenis gemaakt, beginnend bij de eerste band waar hij in speelde (het punk-collectief No Longer Music). Vervolgens komen zijn activiteiten met de Pools-Nederlandse band Frühstück aan bod. Hoe kwam Martijn in Polen terecht? Is het wel praktisch om in een band te spelen waarin de andere bandleden een andere moedertaal spreken? Martijn vertelt hoe hij in 2016 de stap zette om solo-materiaal op te nemen. Inmiddels is zijn tweede EP uit. Hoe verliep het opnameproces? Wat zijn de plannen voor de toekomst?
 


8 december
 2018

Op deze datum was Martijn te gast in ons programma. De nummers "Lead me", "Spring within the fall" en "Be blessed" werden live gespeeld.

 

Meer Martijn?
Volg hem op Facebook!
 

 
 
 
Tekst: december 2018
Bron: Martijn Krale en aflevering 453 van Podium 107.1
Foto's: Dave Hammelburg
Techniek: Chris van Leeuwen
RPL FM