Home Wat is Podium 107.1 Artiesten Archief Agenda Gespot Colofon
Marjolein van der Heide                     
De Amsterdamse singer-songwriter Marjolein van der Heide begon haar muzikale carrière met klassieke pianolessen, maar ze bleek het geduld niet op te kunnen brengen om al die stukken noot voor noot in te studeren. Wel vond ze het heerlijk om uren te improviseren achter de piano en omdat ze ook graag gedichten schreef, lag het in de lijn de verwachtingen dat ze liedjes ging schrijven. Nederlandstalige kleinkunst bleek de vorm te zijn die haar het beste past. Geïnspireerd door artiesten als Frank Boeijen, Ramses Shaffy en Claudia de Breij zingt ze over wat vaak niet gezegd kan worden. Marjolein bracht in 2014 haar debuut-EP 'Ode' uit, waarop en een aantal zelfgeschreven nummers én een bijzonder lied van Ramses Shaffy zijn opgenomen. In april 2018 stond ze voor het eerst op de planken met een bijzondere voorstelling over autisme. Marjolein hoopt de voorstelling uit te kunnen breiden en een aantal nummers te maken die bij het thema passen.
 
Het bezoek aan Podium 107.1
Marjolein was te gast in een uitzending waarin er alleen zangeressen op de podia stonden en waarin met name muziek van vrouwelijke artiesten gedraaid werd. Haar optreden maakte indruk op programmamaker Maarten Verduijn en technicus Maarten Verduijn. De oprechte en persoonlijke wijze waarop Marjolein over zichzelf vertelde, sprak hen direct aan. Aan het einde van het interview komt er een bijzondere vraag binnen van een luisteraar. Hij vraagt aan haar waarom er op haar debuut-EP een foto van haar op een begraafplaats staat. Deze vraag blijkt aanleiding te zijn voor een bijzonder verhaal.
 
Het item met Marjolein
Beluister hieronder het hele item met Marjolein van der Heide, inclusief de drie live-nummers. Aan het begin van het item blikt programmamaker Maarten Verduijn met Marjolein terug op het verre verleden. Welke beelden komen er in haar op als ze terugdenkt aan haar kindertijd? Wie of wat zorgde ervoor dat ze ging starten met klassieke pianolessen? Vervolgens komen haar opleidingen Rechten en Kunstmatige Intelligentie ter sprake, waarna een stap wordt gemaakt naar haar muzikale carrière. Marjolein vertelt over haar debuut EP en over haar actuele voorstelling waarin ze het thema 'autisme' behandelt. Ze vertelt openhartig hoe het voor haar was om een jaar geleden de diagnose autisme te krijgen. Tot slot laat ze iets los over de toekomst van deze voorstelling. Krijgt dit korte programma wellicht nog een grotere vorm?
 

 


13 april
2019

Op deze datum was Marjolein van der Heide te gast in ons programma. Ze speelde de nummers 'Dansen', 'Aan het einde van de nacht' en 'Arm' (naar een gedicht van Simon Vinkenoog).
 

Meer Marjolein?
Volg haar op Facebook!

Tekst: april 2019
Bron: Marjolein van der Heide en aflevering 470 van Podium 107.1
Foto's: Dave Hammelburg
Techniek: Chris van Leeuwen