Home Wat is Podium 107.1 Artiesten Archief Agenda Gespot Colofon
Marco van der Bij                              
Marco van der Bij is een dichter en zanger/liedjesschrijver uit Woerden. Ondanks kritische opmerkingen van een leraar op school over het beheersen van de Nederlandse taal, schopte hij het in 2013 tot stadsdichter van Woerden. Hij behield deze titel tot 2016. In drie jaar tijd gooide hij hoge ogen met de gedichten die hij schreef voor verschillende gelegenheden. Ook op het gebied van de muziek is hij bekend in Woerden: hij maakt onderdeel uit van de band BruusQ, die eigenzinnige Nederlandstalige muziek maakt. In 2016 nam de band een sabbatical, maar momenteel zijn de leden weer samen en schrijven ze nieuwe nummers. Marco treedt ook solo op met zijn eigen liedjes. In 2015 stond hij op het Woerdense Akoestival met protestsongs. Ondanks de muzikale successen noemt Marco zichzelf meer een dichter dan een schrijver.
 
Het bezoek aan Podium 107.1
Marco bracht een bezoek aan ons programma tijdens een thema-uitzending over het Woerdense Akoestival. Marco trad op dit festival (op 2 september) op in één van de bootjes die om het festivalterrein voeren. Muziekliefhebbers konden meegaan in een bootje om te genieten van de muziek van Marco, die als verrassing op het Akoestival samen met zijn broer zong. Tijdens het optreden in de studio speelde hij drie covers die hij ook op het festival gespeeld had. Er zat veel publiek in de studio, waaronder een afvaardiging van het bestuur van het Akoestival. De covers die Marco speelde, werden op een zeer originele manier uitgevoerd. Zo kreeg 'Sweet dreams' van Eurythmics een rauw randje. Hij werd met name geprezen om zijn uitvoering van Chris Cornell's 'Can't change me'.
 
Het item met Marco
Beluister hieronder het hele item met Marco, inclusief de drie live nummers. Aan het begin van het item krijgt Marco een moeilijke vraag voorgeschoteld: als er een biografie over hem zou verschijnen, welke tekst zou er dan op de achterkant van het boek staan? Vervolgens komen verschillende facetten van Marco's kunstzinnigheid aan bod, waaronder zijn dichtkunst en zijn muziek. Uiteraard werd er veel aandacht besteed aan Marco's optreden tijdens het Akoestival. In hoeverre had hij het optreden met zijn broer voorbereid en in hoeverre is muziek maken met zijn familie een uitzondering? Verder vertelt Marco over zijn muzikale helden. Hij speelt zelfs een nummer van zijn held Chris Cornell live in de uitzending. Aan het einde vertelt hij wat zijn plannen voor de toekomst. Deze zijn niet concreet, maar geven wel duidelijk aan dat het doel wel duidelijk is: pret hebben op het podium en creatief bezig zijn met muziek.


 

8 september
2018

Op deze datum was Marco van der Bij te gast in ons programma. De nummers "Sweet dreams", "Can't change me" en "Psycho killer" werden live gespeeld.
 

Meer Marco?
Volg hem op Facebook!
 
 Tekst: september 2018
Bron: Marco van der Bij en aflevering 440 van Podium 107.1 - Bovenste foto: Maarten Verduijn, onderste foto: Dave Hammelburg
Techniek: Chris van Leeuwen en Patrick Schalkwijk - RPL FM