Home Wat is Podium 107.1 Artiesten Archief Agenda Gespot Colofon
Marco van der Bij                        
Marco van der Bij is een dichter en zanger/liedjesschrijver uit Woerden. Ondanks kritische opmerkingen van een leraar op school over het beheersen van de Nederlandse taal, schopte hij het in 2013 tot stadsdichter van Woerden. Hij behield deze titel tot 2016. In drie jaar tijd gooide hij hoge ogen met de gedichten die hij schreef voor verschillende gelegenheden. Ook op het gebied van de muziek is hij bekend in Woerden: hij maakt onderdeel uit van de band BruusQ, die eigenzinnige Nederlandstalige muziek maakt. In 2016 nam de band een sabbatical, maar momenteel zijn de leden weer samen en schrijven ze nieuwe nummers. Marco treedt ook solo op met zijn eigen liedjes. In 2015 stond hij op het Woerdense Akoestival met protestsongs. Ondanks de muzikale successen noemt Marco zichzelf meer een dichter dan een schrijver.
 
Het bezoek aan Podium 107.1
Voor de uitzending van 6 januari stond eigenlijk een singer-songwriter uit Nijmegen op de planning. Helaas moest deze artiest afzeggen en Marco was bereid om het plekje in te vullen. Dit zorgde voor een groot aantal positieve reacties vanuit de Woerdense muziekwereld! Marco is geen onbekende in de RPL-studio's: hij is meerdere keren te gast geweest, onder andere met BruusQ. Hij gaf tijdens zijn bezoek aan dat hij de sfeer in de studio altijd prettig vindt. Ooit publiceerde Marco zelfs een gedicht in de Woerdense Courant n.a.v. optredens in de RPL studio's! Tijdens de uitzending werd Marco verrast met een bezoek van Sofie de Bruijn, een talentvolle Woerdense zangeres bij wie hij muzikaal betrokken is.
 
Het item met Marco
Beluister hieronder het hele item met Marco, inclusief de drie live nummers. Tijdens het interview vertelt Marco openhartig over zijn muzikale jeugd, zijn kunstzinnige familie en zijn rol van stadsdichter. Na het eerste (persoonlijke) nummer over zijn opa vertelt hij wat zijn opa zo bijzonder maakte en in hoeverre hij op hem lijkt. Vervolgens komt ook zijn werk met BruusQ aan de orde. Aan het einde krijgt Marco een moeilijke vraag: wat vind hij zijn eigen sterkste punt?
 


6 januari

2018


Op deze datum was Marco van der Bij te gast in ons programma. De nummers "Ik mis je", "Mei" en "Waar" werden live gespeeld.
 

Meer Marco?
Volg hem op Facebook!
 
Tekst: januari 2018
Bron: Marco van der Bij en aflevering 408 van Podium 107.1 - Onderste foto: Dave Hammelburg - Techniek: Tijmen Gol  - RPL FM