Home Wat is Podium 107.1 Artiesten Archief Agenda Gespot Colofon
Lyssna                                
Dorien Geusebroek is 8 jaar als ze voor de keus staat voor een vervolg instrument op de blokfluit. Haar twijfel zit tussen de harp en de viool. Maar op het moment dat zij voor het eerst een viool op haar schouder voelt, is ze verkocht. Ze weet op dat exacte moment meteen “dit is hét instrument dat bij me hoort”. Na jaren lessen te volgen en ervaring op te doen in orkesten en ensembles, groeit Dorien op tot een volwaardig violiste. Tijdens een klassiek concert in de kerk speelt Dorien haar solo. Niet verwonderlijk raakt Marja op slag verliefd door dit spel.  
In 2010 kruisen daarom de muzikale wegen van singer-songwriter Marja de Boer en violiste Dorien Geusebroek. Zij bouwen samen verder aan wat Marja eens solo begonnen is. Wanneer de samenwerking echt goed op gang raakt, komt Marja erachter dat Dorien een mooi zuivere sopraanstem heeft. Uiteraard wordt deze gaandeweg ook steeds meer ingezet. Haar hoge geluid contrasteert met Marja's rauwe randje, waardoor verhaallijnen nog meer opgetild worden.    
Het gevolg? "Lyssna"! (uit te spreken als luusna, betekent luister) "Alles begint met luisteren", een filosofie die dit duo aanhangt. Luisteren om te kunnen ontvangen, creëren en uiteindelijk over te dragen. Hun Engelstalige zelfgeschreven nummers met gitaar, viool en tweestemmige zangpartijen, zorgen voor een optreden vol romantiek, humor en levenslessen. In 2015 heeft bassist Harm Oosterhof zich aangesloten bij Lyssna. Dankzij hem klinkt het geluid van Lyssna nog voller en mysterieuzer!
 
Het bezoek aan Podium 107.1
Marja, Dorien en Harm brachten een bezoek aan de eerste editie van de Podium 107.1 Kerstborrel. Tijdens deze uitzending waren vrienden en bekenden van het programma uitgenodigd en was de studio open voor publiek. Zeker veertig mensen woonden het optreden van Lyssna bij. Zangeres Marja was blij met dit publiek, omdat de aanwezigheid van meerdere mensen het optreden voor haar makkelijker maakt. Marja was eerder dit jaar solo te gast in het programma. Tijdens die uitzending kwam naar voren dat Marja gek is op de speciale vragen die tegenwoordig op theezakjes te vinden zijn. Programmamaker Maarten Verduijn legde tijdens die uitzending een aantal van die theezakjes voor. Tijdens de kerstborrel werd hier opnieuw op ingehaakt...
 
Het item met Lyssna
Beluister hieronder het hele item met Lyssna, inclusief de vier live nummers. Aan het begin van het item vertelt Marja in een notendop de geschiedenis van de band. Ook vertelt ze waar de Zweedse naam Lyssna precies vandaan komt. Twee onderwerpen stonden centraal tijdens het interview: het recente kerstnummer dat het drietal onlangs opnam voor een bijzonder project en de studio-opnames voor de debuutplaat van Lyssna. Aan het einde van het item legt Maarten een aantal vragen van theezakjes voor aan Marja, Dorien en Harm. Een aantal mensen uit het publiek worden ook bij deze vragen betrokken...


 

23 december

2017


Op deze datum was Lyssna te gast in ons programma. De nummers "Beautiful", "When it turns dark", "Nostalgia" en "New Year's Eve" werden live gespeeld.
 

Meer Lyssna?
Volg de band op Facebook en kijk
op www.marjadeboer.nl.


Zangeres Marja de Boer
Tekst: december 2017
Bron: Lyssna en aflevering 406 van Podium 107.1
Techniek: Marco van der Meer, Patrick Schalkwijk, Yannick Croiset & Chris van Leeuwen - RPL FM