Home Wat is Podium 107.1 Artiesten Archief Agenda Gespot Colofon
Lou Crane                                             
Lou Crane (11 september 1989, Amsterdam) maakte als kind hoorspellen en liedjes die ze zelf opnam met haar rode Sony cassetterecorder. De onderwerpen van haar liedjes zijn sindsdien wellicht wat veranderd, maar haar charme en enthousiasme zeker niet. Als je naar Lou luistert, valt op dat ze haar stem niet als een traditionele vocalist gebruikt, maar eerder als instrument dat onderdeel is van een unieke compositie. Aan de basis van de muziek liggen Lou’s stem en een warm, elektrisch gitaargeluid, die in sommige liedjes worden uitgebreid met slim gedoseerde synths, bas, percussie en tweede stemmen. De akkoorden die onder de melodie op verrassende wijze verschuiven, raken de luisteraar in de buik. Veel bezongen thema’s worden door Lou op geheel eigen wijze behandeld. Met tederheid beschrijft ze een momentopname, een staat van zijn. De liedjes zijn voornamelijk Engelstalig, met wat Nederlandstalige uitzonderingen. De grote kracht van Lou Crane schuilt in de alternatieve, experimentele manier van componeren, die beďnvloed is door Folk,
Afgelopen zomer speelde Lou op verschillende festivals, zoals Festival the Brave en Konijnen van Catan. Lou werkte afgelopen half jaar aan haar nog uit te komen EP INNATE. De cd is opgenomen en mede-geproduceerd door jazz gitarist en producer Alex Severino. Lou’s eerste single ‘Subtle Air’ kwam uit in december 2015. ‘Subtle Air’ is geschreven tijdens een zomertournee met leden van het Vu-orkest Amsterdam tussen de Zwitserse bergtoppen. De omgeving inspireerde Lou zo erg, dat ze een paar maanden later met een filmcrew is teruggereisd om een video bij het inmiddels opgenomen liedje te schieten.  Lou studeerde af als Visual Artist aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en is zelf verantwoordelijk voor haar eigen artwork en video’s.


 
Het bezoek aan Podium 107.1
Lou bracht een bezoek aan Podium 107.1 aan het begin van de zomer. Het groot deel van het team van het programma was op vakantie, waardoor Lou terecht kwam in een rustige maar gezellige studio. Tijdens de soundcheck viel ze direct op door de bijzondere manier waarop ze haar stem gebruikte. De cover van het nummer 'Love is a losing game' van Amy Winehouse bleek ze zich geheel eigen te hebben gemaakt. Eén luisteraar stelde een mooie vraag: waarom vertelde Lou dat ze nooit over actuele relaties schrijft? Aan het einde van de uitzending schreef Lou positieve woorden in het gastenboek van Podium 107.1. Ze prees de gezelligheid in de studio en de manier waarop ze geďnterviewd werd.
 
Het item met Lou Crane
Beluister hieronder het hele item met Lou Crane, inclusief de drie live nummers. Programmamaker Maarten Verduijn maakt tijdens het interview een tijdreis, beginnend bij Lou's kindertijd. Op jonge leeftijd nam ze zelf hoorspellen en liedjes op. Wat zouden we horen als we de cassettebandjes zouden terugluisteren? Vervolgens vertelt Lou wat ze ziet als het startpunt van haar serieuze singer-songwriteractiviteiten. Muziek is niet haar enige passie: Lou ziet zichzelf als multidisciplinair kunstenares. Verder vraagt Maarten onder andere naar haar debuutsingle 'Subtle air' en het verhaal rondom de clip, die is opgenomen in Zwitserland. Ook komt er een mooi verhaal aan bod bij het nummer 'Op het water', dat ze geschreven heeft voor haar ouders. Aan het einde van het interview kijkt Maarten met Lou naar de toekomst. Waar hoopt ze te zijn over tien jaar?

 


16 juni 2018

Op deze datum was Lou Crane te gast in ons programma. De nummers "Het doet ertoe", "Op het water" en "Love is a losing game" (cover van Amy Winehouse) werden live gespeeld.
 

Meer Lou Crane?
Volg haar op Facebook! 
 
 


 
 
 


Tekst: juni 2018

Bron: Lou Crane en aflevering 429 van Podium 107.1
 
Foto's: Dave Hammelburg

Techniek: Chris van Leeuwen & Tijmen Gol - RPL FM