Home Wat is Podium 107.1 Artiesten Archief Agenda Gespot Colofon
Klausing                                         
Klausing maakt muziek vanuit de opvatting dat muziek gebundelde energie is. Als een stukje muziek hem raakt, koestert hij het. Het muziekstukje groeit dan uit en ontvangt haar sfeer, haar energie. Deze energie komt met elk optreden weer vrij. Tevens lijkt de muziek zich ook telkens aan elk optreden op te laden. Het is alsof de aandacht, die het ontvangen heeft, meegedragen wordt in de volgende vertoning. Een muziekstuk is dan ook nooit af; het leeft voort. De liederen van Klausing zijn tot stand gekomen door een ‘dialoog’ tussen de indruk van de muziek en het woordelijke verhaal. Door dit doorvoelende tot stand komen van de liederen hebben zowel de tekst als de muziek een eigen uitdrukkingskracht. In zijn liederen verdiept Klausing het thema van verbinding; de verbinding van mensen onderling, van de mens met het lijf en met de natuur. Klausing zingt in zijn moedertaal; Duits. Deze taal biedt een rijke speelruimte voor woordexpressie en woordvorming. Voor Klausing zijn liederen geheugensteuntjes. Thema’s klinken, die hij steeds weer opnieuw opneemt en kan integreren in zijn bestaan. Zo verdiept hij zich op een filosofisch muzikale manier in zijn eigen menszijn. Tijdens een optreden neemt hij de luisteraar mee op dit pad en inspireren ze elkaar wederzijds.
 
Het bezoek aan Podium 107.1
Voor de tweede keer in het bestaan van Podium 107.1 was er een artiest te gast met Duitstalige nummers. Klausing bracht direct een positieve sfeer in de studio en hij had leuk contact met zangeres Judy Carati, die tijdens dezelfde uitzending te gast was. Ook gaf hij op een leuke manier advies aan een aanwezige scholiere die dit jaar de keuze moet maken tussen de schoolvakken Duits en Frans. Klausing (die onder andere leraar Duits is) deed een poging om de scholiere te overtuigen om Duits te kiezen! Of dat ook echt gelukt is, moet nog blijken... Aan het einde schreef hij mooie woorden in het gastenboek: 'Fijn om hier te spelen, lekker gemoedelijk. Hopelijk vinden veel singer-songwriters jullie klankbord'.
 
Het item met Klausing
Beluister hieronder het hele item met Klausing, inclusief de drie live-nummers. Aan het begin van het interview vertelt Frank (wat zijn echte naam is) over het gezin waarin hij geboren is. Zijn moeder is Duitse: in hoeverre voelt hij een band met Duitsland? Zijn opleiding aan het Conservatorium komt ter sprake, evenals de keuze die hij maakte om muziek in de Duitse taal te maken. Frank noemt in zijn biografie dat hij zijn muziek als 'gebundelde energie' ziet. Programmamaker Maarten Verduijn vraagt hem wat hij daar precies mee bedoelt. Aan het einde komt zijn recente EP 'Musik der Schwelle' ter sprake. Hoe is hij te werk gegaan bij het maken van deze EP?
 

 


22 februari
2020

Op deze datum was Klausing te gast in ons programma. Hij speelde de nummers 'Wege der Wörte', 'Anruf ins All' en 'Meister' LIVE.
 

Meer Klausing?
Volg hem op Facebook en klik hier om naar zijn website te gaan!Tekst: februari 2020
Bron: Klausing en aflevering 513 van Podium 107.1
Foto's: Dave Hammelburg
Techniek: Chris van Leeuwen
RPL FM