Home Wat is Podium 107.1 Artiesten Archief Agenda Gespot Colofon
Jyoti Verhoeff                             
Of Jyoti Verhoeff nu solo of als duo speelt, of met een groot orkest en koor: de dynamische en intense songs weten je ziel te raken. Jyoti schrijft donkere, filmische, neo-klassieke composities voor piano, cello en zang, die je meevoeren naar een onmetelijke diepte, om je naderhand verwonderd weer achter te laten op de oevers van het leven.
Jyoti Verhoeff weet een groot publiek te bekoren. Ze stond in de Finale van Mooie Noten (competitie voor singer- songwriters) én was Finalist van de Grote Prijs van Nederland. Ze gaf in diverse samenstellingen – waaronder met een groot symfonie orkest en koor – al diverse concerten in Nederland. Maar ook in Duitsland deed ze samen met Maya al twee succesvolle tournees, in het voorprogramma van de band Faun. Bovendien heeft Jyoti zowel de Theaterzaal van de Melkweg, alsook de Grote Zaal van Paradiso helemaal uitverkocht met de presentatie van haar debuut EP en debuut dubbelalbum.
Jyoti is als muzikante autodidact. Ze is geboren met zeer slecht zicht en ontwikkelde daardoor juist een buitengewoon goed gehoor. Wellicht dat haar werk mede hierdoor zo verrasssend en authentiek is. Het feit dat haar ouders bevriend waren met Simeon Ten Holt, de gevierde componist van Canto Ostinato en Jyoti als kind een aantal maal luisterend onder zijn piano doorbracht als ze op bezoek waren, heeft misschien ook wel wat invloed gehad... ze gebruikt haar stem in vrijheid en bereikt daarmee een breed spectrum van tonen en klanken, waarbij haar vibrato’s een hoger doel lijken te dienen.

 
Het bezoek aan Podium 107.1
In 2014 maakten we voor het eerst kennis met Jyoti. Ze kwam destijds bij ons optreden samen met Maya Fridman naar aanleiding van haar finaleplaats bij de Grote Prijs van Nederland. In vier jaar kan er veel veranderen: Jyoti heeft een paar nieuwe platen gemaakt en ze is moeder geworden van een zoon (Jonah). Dit keer kwam Jyoti optreden met een klarinettiste. Ze had een bijzonder voorwerp meegenomen naar de studio, namelijk een 'lucky key'. Deze toets van een piano had haar veel inspiratie en geluk gebracht en nu hoopte ze dat iemand anders er plezier van zou hebben. Programmamaker Maarten Verduijn mocht de lucky key verloten onder de luisteraars.
Het optreden op 28 april was een succes. Er werden al plannen gesmeed voor een volgend bezoek van Jyoti aan de RPL studio's, waarbij het idee is dat ze met verrassende instrumenten komt...
 
Het item met Jyoti
Beluister hieronder het hele item met Jyoti, inclusief de drie live nummers. Aan het begin vertelt Jyoti over haar slechte visus. Wanneer kwam ze erachter dat ze de wereld anders waarneemt dan anderen en welk effect had de verminderde visus op de ontwikkeling van haar gehoor? Verder komen de muzikale hoogtepunten van de laatste jaren en het moederschap uitgebreid ter sprake. Aan het einde vertelt ze over haar nieuwe muziek en de release van een nieuwe plaat.

 


28 april
 2018

Op deze datum was Jyoti Verhoeff te gast in ons programma. De nummers "Humans and machines", "I pull" en "Reasons of a rose" werden live gespeeld. Na het optreden werd de nieuwe single 'Rides' gedraaid. Dit nummer verscheen op de dag van het optreden.
 

Meer Jyoti?
Volg haar op Facebook en klik hier om naar haar website te gaan!

 

 

 

 

Tekst: april 2018
Bron: Jyoti Verhoeff en aflevering 424 van Podium 107.1
Foto's: Dave Hammelburg - Techniek: Marco van der Meer & Patrick Schalkwijk
RPL FM