Home Wat is Podium 107.1 Artiesten Archief Agenda Gespot Colofon
Judy Carati                      
De Delfste singer-songdichter Judy Carati (geboren in Rotterdam) schrijft zowel Engels- als Nederlandstalige teksten. Haar werk is te omschrijven als persoonlijk, organisch, natuurlijk en intuďtief, met een poëtische en enigszins melancholische 'saudade' kant. Haar stem wordt als 'warm' ervaren, haar optredens als 'een moment van verstilling'. Judy heeft altijd wat met taal en schrijven gehad, maar ongeveer zeven/acht jaar geleden werd ze echt gegrepen door het schrijven van eigen teksten. Vaak begint een liedje bij haar als gedicht. De gedichten die ze schrijft gebruikt ze doorgaans als verbindende tekst bij de liedjes. De liedjes en gedichten komen het meest tot hun recht op locaties voor luisterpubliek, waar het ook juist gaat om de inhoud en de interactie met de luisteraar. Judy begeleidt zichzelf op gitaar en soms op cavaquinho. Ze heeft op vele plekken gespeeld: op straat, in café's, in musea en in kleine theaters. Recentelijk richt ze zich wat meer op huiskamersettings. Van haar avondvullende theaterprogramma verscheen onlangs een DVD bij haar gedichtenbundel 'Gedachtengedichten', die in januari 2020 werd gepresenteerd.
 
Het bezoek aan Podium 107.1
Op een stormachtige dag maakte Judy de reis van Delft naar Woerden voor haar optreden in Podium 107.1. Ze maakte kennis met het centrum van Woerden door een wandeling van het station naar de studio's van RPL. Bij aankomst had ze leuk contact met het team van het programma én met singer-songwriter Klausing, die in dezelfde uitzending een optreden gaf. Judy werd tijdens het interview verrast door een aantal onverwachte vragen, o.a. over de afgschuwelijke oorlogservaring van haar vader (waar ze ooit een protestsong over schreef). Tijdens de uitzending kwam er een spontane reactie van een luisteraar: 'wat komt deze gast sympathiek over!'. Judy bewees tijdens haar optreden dat dichtkunst en muziek elkaar naadloos kunnen aanvullen en een prachtig geheel kunnen vormen.
 
Het item met Judy
Beluister hieronder het hele item met Judy Carati, inclusief de drie live-nummers. Aan het begin van het interview blikt Judy terug op haar jeugd in Rotterdam-Overschie. In hoeverre komt ze uit een muzikaal nest? Judy vertelt hoe ze in 2011 de keuze maakte om serieus met muziek aan de slag te gaan. Haar debuutalbum verscheen in 2014. Hoe kijkt Judy zes jaar later terug op dit product? Ook komt haar recente dichtbundel uitgebreid ter sprake. Programmamaker Maarten Verduijn had ontdekt dat Judy ooit een eigen programma had met gasten. Wat hield dat programma in en krijgt dit ooit nog een vervolg? Tot slot vraagt Maarten naar een bijzondere droom die Judy heeft...
 


22 februari
2020

Op deze datum was Judy Carati te gast in ons programma. Ze speelde de gedichten/nummers 'Gedichtendag/New beginnings', 'Verbinding/Wolf' en 'Morgenlicht/Namiddag' LIVE.
 

Meer Judy?
Volg haar op Facebook en klik hier om naar haar website te gaan!

Tekst: februari 2020
Bron: Judy Carati en aflevering 513 van Podium 107.1
Foto's: Dave Hammelburg
Techniek: Chris van Leeuwen
RPL FM