Home Wat is Podium 107.1 Artiesten Archief Agenda Gespot Colofon

Joep van Leeuwen      
Wat als je met enkele woorden een leven kan veranderen? Dat is wat Joep van Leeuwen wil bereiken met zijn muziek. De Amsterdammer (1983) laat zich inspireren door de vragen die de moderne tijd bij hem oproepen en combineert dat met het klassieke gereedschap van de singer-songwriter. De eerste muzikale noten van Joep klonken toen hij als driejarige dreumels achter de piano ging zitten. De piano was oorspronkelijk van zijn opa, die na de Tweede Wereldoorlog vreugde in huis wilde halen. Op zijn vijfde mag hij eindelijk op les bij zijn oom, die pianoleraar is. Wat het effect van muziek kan zijn, merkt hij zodra hij zelf liedjes gaat schrijven. Het eerste zelfgeschreven liedje volgt op zijn veertiende: een liefdesliedje op piano, voor zijn eerste liefde Anusia. Het volgende succes volgt vier jaar later, als hij met een vriend tijdens de bonte avond in het dorp onder de naam totzo! in scherpe teksten de lokale dorpspolitiek van Overloon op de hak neemt. Dat succes smaakt naar meer en het duo groeit uit tot een complete band, waar Joep de liedjes voor schrijft en veelvuldig mee optreedt. Na tien jaar is de koek op en gaat hij onder eigen naam solo verder als zanger/liedjesschrijver. Om het vak zo goed mogelijk onder de kniet te krijgen, krijgt hij les van Thomas Acda en Huub van der Lubbe, rondt hij de opleiding Pro Music Training af en volgt een cursus songwriting aan het Amerikaanse Berklee College of Music. Gewapend met die bagage maakt hij in 2014 zijn debuut met de EP Stilte Voor De Storm. Op de EP Een koffer en één Gitaar (2015) verbreedt hij zijn palet door naast de piano ook de gitaar ter hand te nemen.
 

Het bezoek aan Podium 107.1
Joep en zijn bandleden Frank en Jan hadden eerder een bezoek gebracht aan Podium 107.1 in 2014. In december 2017 kwamen ze terug, gewapend met nieuwe liedjes en een gloednieuwe kerstsingle. Ook hadden ze een nieuwe collega meegebracht, namelijk crewmember Richard die meehielp met de techniek en het optreden vastlegde op video. De band bracht veel gezelligheid in de studio. Na het optreden vraagt de redactie van Podium 107.1 altijd aan de gasten om in het gastenboek te schrijven. Dit keer werden Maarten en zijn collega's voor het blok gezet en kregen ze de vraag om in het gastenboek van Joep te schrijven! Pas nu realiseerde Maarten welke moeilijke taak hij altijd bij zijn gasten neerlegt...
 
Het item met Joep
Beluister hieronder het item met Joep, inclusief de drie live nummers. In het eerste deel van het interview maakt programmamaker Maarten Verduijn een tijdreis door het leven van Joep. Waarom was de piano van zijn opa zo belangrijk voor zijn muzikale carrière? En wat kan Joep vertellen over Anusia: een vriendinnetje waar hij op 14-jarige leeftijd zijn eerste liedje over schreef? Aan het einde van het item vertelt Joep over de actie die bij zijn kerstsingle hoort. De centrale vraag bij deze actie is: 'wie wil jij een vrolijk kerstfeest wensen'? Maarten laat zich door deze vraag inspireren en stelt de vraag terug aan alle bandleden: wie willen zij zelf een vrolijk kerstfeest wensen?


 

16 december
 2017

Op deze datum was Joep te gast in ons programma. De nummers "Zal ik je ooit vragen?", "Vroeger was alles beter" en "Nieuwe fiets" werden live gespeeld. Na het live-item werd de nieuwe single 'Wachtend op...' gedraaid.

 

Meer Joep?
Volg hem op Facebook en klik hier om naar zijn website te gaan.

 

 

 
Tekst: december 2017
Bron: Joep van Leeuwen en aflevering 405 van Podium 107.1 - Techniek: Marco van der Meer, Patrick Schalkwijk, Tijmen Gol & Chris van Leeuwen - RPL FM