Home Wat is Podium 107.1 Artiesten Archief Agenda Gespot Colofon
Iris Penning                                          
Iris Penning (1993) maakt eigenwijze Poëtische Pop. Ze stond meer dan duizend keer op de planken: in Paradiso, op Oerol, op theaterfestivals en in poppodia door heel Nederland en België, ze deelde het podium met Spinvis en bracht drie platen uit die lovend werden ontvangen door de muziekmedia. In 2012 en 2014 deed ze mee aan de Grote Prijs van Nederland, waarbij ze de finale bereikte bij de editie van 2014 en mocht optreden in Paradiso. Iris is een echte doe-het-zelver, die bijvoorbeeld haar eigen merchandise tassen met de hand naait en bedrukt, en een lettertype maakte van haar handschrift. In 2014 verscheen haar eerste plaat 'Droomverf', gevolgd door 'Spreken met suiker' in 2017 en 'Liever vieze voeten' in 2019. Ze tourt momenteel door het land met deze laatste plaat, die op menig radiostation en Spotifyplaylist te horen is.
 
Het bezoek aan Podium 107.1
Op zaterdag 23 november maakte het team van Podium 107.1 de 500e uitzending vanuit Café de Pompier in Woerden. Tijdens de uitzending waren zes artiesten te gast die een bijzondere band hebben met het programma. Iris mocht daarbij niet ontbreken! In 2012 kwam ze voor het eerst als tiener langs in Podium 107.1, waarbij ze vooral Engelstalige nummers zong. In de loop van de jaren was haar groei te volgen op RPL FM, waarbij men haar kon zien uitgroeien tot de grote kleinkunst-artiest die ze nu is. Iris koos ervoor om tijdens het optreden in Woerden voor het eerst in lange tijd zonder looppedaal te spelen. Het resultaat: vier prachtige liedjes in een intieme sfeer, waarmee ze nieuwe fans maakte onder de aanwezigen.
 
De items met Iris
Beluister hieronder het item met Iris Penning, inclusief de vier LIVE nummers. Tijdens het interview vertelt Iris uitgebreid over de stappen die ze recentelijk in België heeft gemaakt. Ze won daar een belangrijke prijs en ze bracht daar onlangs haar laatste plaat 'Liever vieze voeten' uit. Ook vertelt ze over een theatervoorstelling die ze in de zomer van 2019 gegeven heeft en over de nieuwsbriefjes die ze sinds kort uitbrengt om contact te houden met haar volgers. De social media wil ze wat meer los gaan laten. In de nieuwsbriefjes schreef ze recentelijk over het thema 'jezelf zijn'. In hoeverre is het Iris in haar carrière gelukt om zichzelf te zijn? Na het spelen van vier nummers wordt Iris geconfronteerd met de duivelse dilemma's, een onregelmatig terugkerende rubriek uit het programma. Na deze dilemma's kan programmamaker Maarten Verduijn maar één ding concluderen: geen dilemma is voor Iris te moeilijk!
 

 


23 november
2019

Iris Penning was te gast tijdens de 500e uitzending van Podium 107.1. Ze speelde de nummers 'Liever vieze voeten', 'Beter in herinnering', 'Zoek' en 'Misschien ook wel' LIVE!
 

Meer Iris?
Volg haar op Facebook en klik hier om naar haar website te gaan!

Tekst: november 2019
Bron: Iris Penning en aflevering 484 van Podium 107.1
Foto's: Dave Hammelburg
Techniek: Yannick Croiset, Chris van Leeuwen, Marco van der Meer, Patrick Schalkwijk en Tijmen Gol
RPL FM