Home Wat is Podium 107.1 Artiesten Archief Agenda Gespot Colofon
Iris Penning                      
Iris Penning (1993) maakt eigenwijze Poëtische Pop. Ze stond meer dan duizend keer op de planken: in Paradiso, op Oerol, op theaterfestivals en in poppodia door heel Nederland en België, ze deelde het podium met Spinvis en bracht drie platen uit die lovend werden ontvangen door de muziekmedia. In 2012 en 2014 deed ze mee aan de Grote Prijs van Nederland, waarbij ze de finale bereikte bij de editie van 2014 en mocht optreden in Paradiso. Iris is een echte doe-het-zelver, die bijvoorbeeld haar eigen merchandise tassen met de hand naait en bedrukt, en een lettertype maakte van haar handschrift. In 2014 verscheen haar eerste plaat 'Droomverf', gevolgd door 'Spreken met suiker' in 2017 en 'Liever vieze voeten' in 2019. Ze tourt momenteel door het land met deze laatste plaat, die op menig radiostation en Spotifyplaylist te horen is.
 
Het bezoek aan Podium 107.1
Iris bracht in 2012 voor het eerst een bezoek aan ons programma. Op 20 juli 2019 kwam ze voor de zesde keer langs om haar muziek te presenteren aan het luisterend publiek. Een uur voor de uitzending arriveerde ze bij de RPL studio's op haar OV-fiets met haar gitaar op de rug. Ze deed mee aan een fotoshoot, waarop ze met het team van Podium 107.1 tekeningen maakte op straat met stoepkrijt. Deze foto's waren een knipoog naar de 'Stiekeme Stoepkrijt-actie' die Iris een paar jaar geleden opzette ter promotie van haar album 'Spreken met suiker'. In de studio genoot Iris van de gezelligheid. De studio was voor de gelegenheid omgebouwd tot een huiskamer inclusief sfeerverlichting en hond. Na de uitzending was programmamaker Maarten Verduijn de trotse bezitter van het laatste album van Iris op vinyl.
 
De items met Iris
Beluister hieronder de twee items met Iris Penning, inclusief de zes live-nummers. In de items wordt een biografie neergezet van Iris, beginnend bij haar geboorte en eindigend bij de dag van vandaag. De kindertijd en puberteit van Iris komen uitgebreid ter sprake, evenals de periode waarin ze aan het Rock City Institute studeerde. Vervolgens komen ook de deelname aan de Grote Prijs van Nederland en het verschijnen van haar drie albums ter sprake. Tijdens het interview wordt Iris met vijf fragmenten geconfronteerd die te maken hebben met iets uit haar verleden. Zo komt er onder andere een fragment van een interview voorbij uit 2009, toen ze als 14-jarig meisje voor het eerst het woord 'singer-songwriter' hoorde.

Deel 1:

Deel 2:


20 juli
2019

Op deze datum was Iris Penning te gast in ons programma. Ze speelde de nummers 'Liever vieze voeten', 'Als je iets wil', 'Niks aan de hand', 'Alles mag kapot', 'Beter in herinnering' en 'Dood voor één dag' live!
 

Meer Iris?
Volg haar op Facebook en klik hier om naar haar website te gaan!Tekst: juli 2019
Bron: Iris Penning en aflevering 484 van Podium 107.1
Foto's: Dave Hammelburg
Techniek: Chris van Leeuwen, Marco van der Meer en Patrick Schalkwijk
RPL FM