Home Wat is Podium 107.1 Artiesten Archief Agenda Gespot Colofon
Geertjan Aleven                      
De gitaar is van jongs af aan de metgezelf van Geertjan Aleven. Het begon met een tennisracket als 
nepgitaar, springend door de kamer op de muziek van ABBA en de Bay City Rollers. Toppop kijken, weten wat er op één staat. Tot zijn 18e had hij les als klassiek gitarist. Liedjes zingen en akkoordjes spelen kwam in de studententijd. Eagles, Beatles en Simon & Garfunkel. Na in twee bandjes te hebben gespeeld besloot Geertjan dat het veruit het makkelijkst is om je eigen liedjes te schrijven. Dit doet hij alweer een geruimte tijd. Hij schrijft liedjes in de traditie van de singer-songwriters van de 60s en 70s. Geertjan haalt zijn muzikale inspiratie uit die periode, waarbij hij graag zijn eigen inhoud geeft aan de nummers. Liedjes zijn voor hem verhalen; de tekst van een liedje doet er toe. De liedjes van Geertjan zijn te omschrijven als 'echte luisterliedjes', waarbij de natuur, de liefde en duurzaamheid belangrijke thema's zijn. Het belangrijkste thema is echter de mens: hoe kan je in deze moderne rationele wereld vanuit je ziel leven? Het genre van de muziek kan worden getypeerd als americana en folk. Naar aanleiding van het verschijnen van Geertjan's debuutplaat in 2016 schreef een luisteraar het volgende over hem: “Geertjan heeft met Little boy, free man een aantrekkelijke, persoonlijke CD uitgebracht. Met zijn warme stem is hij in staat je te raken met mooie en intieme teksten als “December” tot het bevrijdende “Free Man”.

 
Het bezoek aan Podium 107.1
De eerste gast van de uitzending van 29 juni kwam niet van ver. Geertjan Aleven woont in Kamerik en bracht op een broeierige zaterdagmiddag voor het eerst een bezoek aan de RPL studio's! Hij had al meerdere muzikale vrienden in ons programma gehoord en nu was hij zelf aan de beurt. Het was gezellig druk in de studio en Geertjan kwam in contact met muzikanten Valentijn Twisk en Tanja Hamilton-ter Brake. De laatste gaf hij zelfs wat inspiratie mee, die ze direct oppikte voor de cabaretcolumn die ze voor het eerst zou verzorgen. Geertjan was positief over zijn bezoek aan Podium 107.1. In het gastenboek schreef hij: 'Wat een gezellige en warme sfeer hebben jullie hier! Dat maakt het voor mij als muzikant echt makkerlijker om te ontspannen'.
 
Het item met Geertjan
Beluister hieronder het hele item met Geertjan Aleven, inclusief de drie live-nummers. Aan het begin van het interview wordt aan Geertjan gevraagd om een herinnering op te diepen uit zijn jeugd. Hij geeft een prachtig beeld van mooie momenten uit zijn kindertijd. Vervolgens komt zijn muzikale ontwikkeling uitgebreid aan bod, eindigend bij zijn debuutplaat 'Little boy, free man'. Aan het einde geeft Geertjan ook antwoord op de luisteraarsvraag die tijdens deze uitzending centraal stond: hoe hoopt hij dat zijn leven eruit ziet als hij 85 jaar is?

 


29 juni
2019

Op deze datum was Geertjan Aleven te gast in ons programma. Hij speelde de nummers 'Caution to the wind', 'Seabird' en 'The open road' LIVE.
 

Meer Geertjan?
Volg hem op Facebook en klik hier om naar zijn website te gaan!





 

Tekst: juni 2019
Bron: Geertjan Aleven en aflevering 481 van Podium 107.1
Foto's: Dave Hammelburg
Techniek: Chris van Leeuwen
RPL FM