Home Wat is Podium 107.1 Artiesten Archief Agenda Gespot Colofon
Fabian                                  
Fabian is geboren in Spanje, maar groeide op in Nederland. Spaanse muziek, blues en hiphop spelen een belangrijke rol in zijn leven. Op jonge leeftijd kreeg Fabian een Spaanse gitaar aangereikt waarmee hij al snel zijn eigen composities creëerde. Toen de gouden tijd van de hiphop aanbrak legde hij zijn gitaar weg en begon hij zijn eigen teksten te schrijven. De gitaar werd uiteindelijk weer opgepakt tijdens familiefeestjes waar de blues gespeeld werd. Eind 2010 verscheen de eerste EP van Fabian. De EP werd positief ontvangen en kreeg goede recensies.
Met zijn band behaalde hij een tweede plek in de finale van de Grote Prijs van Zuid Holland. Vanaf dat moment speelde hij op de meest uiteenlopende podia en reisde hij mee met De Popronde. Het jaar 2013 was een jaar met succes. Fabian deed mee aan het programma De beste singer-songwriter van Nederland, bereikte de halve finale van de Grote Prijs van Nederland en hij stond in het voorprogramma van zijn grote held Eric Bibb in de Boerderij in Zoetermeer. In 2014 verscheen de tweede EP van Fabian. In 2016 heeft hij meerdere singles uitgebracht, waarna hij met zijn 'Spittin' Blues Tour' door Nederland tourde. Tijdens deze tour bracht hij met eigen werk en covers een ode aan zijn grote blueshelden.
Momenteel staat zijn solo-carrière op een laag pitje. Fabian is actief met de formatie 'Gumbo & the Monk' (samen met Servaas Bollen), waarmee hij momenteel in binnen- en buitenland succes heeft. In oktober staat Gumbo & the Monk in de finale van de Dutch Blues Challenge 2018.
 
Het bezoek aan Podium 107.1
Begin september kreeg Fabian een berichtje van programmamaker Maarten Verduijn met een bijzonder verzoek. Het leek Maarten leuk om door middel van een interview een artiestenbiografie van Fabian neer te zetten, beginnend bij zijn geboorte en eindigend bij de dag van nu. Fabian moest er even over nadenken, maar al snel besloot hij om op de uitnodiging in te gaan. De vraag kwam op een toepasselijk moment: Fabian is bijna tien jaar actief als beroepsmuzikant en een biografie zou dit moment mooi kunnen markeren. Tijdens zijn bezoek trad Fabian op in de kleine studio, een ruimte waar hij veel goede herinneringen aan had. De mooiste, meest intieme interviews vonden plaats in deze ruimte. Het interview op 22 september zou het meest persoonlijke interview tot nu toe worden.
 
Het item met Fabian
Beluister hieronder het hele item met Fabian, inclusief de vier live nummers. Het interview vormt een biografie over het leven van Fabian. Hij is hierin openhartig over zijn jeugd, zijn band met Spanje, de eerste ontmoeting met zijn vader en zijn ervaringen in de muziekwereld. Hoogte- en dieptepunten komen aan bod, aangevuld met toepasselijke live-nummers van Fabian. Ook worden in de uitzending fragmenten gedraaid die Fabian mee terugnemen naar het verleden. Het interview sluit af met een primeur: in 2019 zal Fabian te zien zijn in de theaters!

 


22 september
2018

Op deze datum was Fabian te gast in ons programma. De nummers "Mala malita mala", "Back home", "Spit that blues" en "Catfish blues" werden live gespeeld. Verder werden tijdens de uitzending muziekfragmenten gedraaid die gekoppeld werden aan herinneringen van Fabian. 
 

Meer Fabian?
Volg hem op Facebook en klik hier om naar zijn website te gaan.
 

Tekst: september 2018
Bron: Fabian en aflevering 442 van Podium 107.1
Foto's: Maarten Verduijn
Techniek: Chris van Leeuwen
RPL FM