Home Wat is Podium 107.1 Artiesten Archief Agenda Gespot Colofon
Ellen Tackenkamp                      
Ellen Tackenkamp begon haar muzikale carrière in de straten van Dublin, waar ze met lievelingsnummers van haar grote helden de regenachtige straten van Temple Bar van een zonnestraaltje voorzag. Terug in Nederland studeerde ze jazz aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze kennis maakte met het werk van de grote songwriters uit The Great American Songbook. Haar grote passie voor de samensmelting van tekst en muziek spoorde haar aan om de Engelstalige poëzie onder de loep te nemen, en ze studeerde vervolgens Engelse Taal en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Goed beslagen ten ijs zocht ze in 2016 de rust en natuur op van haar geboortestreek, de Achterhoek, dit keer met genoeg lef om zelf de pen ter hand te nemen. Haar composities resulteerden in het uitbrengen van haar solo-debuut album “Letters” in het voorjaar van 2019. Ellen's songs zijn persoonlijk, ontwapenend, en daardoor universeel. Ze neemt je mee op een reis door het menselijk bestaan, en doet dit met humor en een afwisselend programma, waarin ze ook bekende en minder bekende songs van haar collega's en helden ten gehore brengt. Ellen maakt verder deel uit van de succesvolle pop/folk formatie Woolf en schrijft momenteel muziek voor het gedichtenproject “TIME,” dat in 2021 opgevoerd & opgenomen zal worden i.s.m. het duo De Thuiskomst (accordeon & viool).
 
Het bezoek aan Podium 107.1
Ellen bracht een bezoek aan de nieuwjaarsuitzending van 2020. Ze had een rit gemaakt van anderhalf uur vanuit de achterhoek om in Woerden te kunnen optreden. Haar karakter en relaxte houding zorgden voor een warme sfeer in de studio. Het optreden viel in de smaak: één luisteraar stuurde een korte en bondige reactie waaruit bleek dat het eerste nummer haar diep raakte. Na afloop schreef Ellen een stukje in het gastenboek waar het team van Podium 107.1 van ging blozen: '...wat een feest dat ik in jullie programma mocht spelen! Ik vind het echt heel bijzonder dat jullie me zo hartelijk ontvangen en zo professioneel te werk gaan. Bedankt!'
 
Het item met Ellen
Beluister hieronder het hele item met Ellen, inclusief de drie live-nummers. Aan het begin van het interview vertelt Ellen over haar kindertijd. Hoe zag haar leven eruit toen ze vijf of zes jaar oud was en hoeverre speelde muziek toen al een rol in haar leven? Er wordt stilgestaan bij het jaar dat Ellen in Ierland doorbracht en de stap die ze daarnaast zette: de opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam. Een belangrijk deel van het interview wordt besteed aan de debuutplaat 'Letters', die in mei 2019 verscheen. Ellen schetst een beeld van de opnames die plaatsvonden in de boerderij waar ze vroeger opgroeide. Hoe kijkt ze terug op de plaat nu de grootste drukte rondom de release weer voorbij is? Aan het einde vertelt ze kort over het gedichtenproject 'TIME'.
 

 


4 januari 2020

Op deze datum was Ellen Tackenkamp te gast in ons programma. Ze speelde de nummers 'One last time', 'Woolf' en 'Ashes of life' LIVE.
 

Meer Ellen?
Volg haar op Facebook en klik hier om naar haar website te gaan!Tekst: januari 2020
Bron: Ellen Tackenkamp en aflevering 506 van Podium 107.1
Foto's: Dave Hammelburg
Techniek: Patrick Schalkwijk
Presentatie en samenstelling: Maarten Verduijn
RPL FM