Home Wat is Podium 107.1 Artiesten Archief Agenda Gespot Colofon
Ed Citroen                                    
Ed Citroen is een veelzijdig artiest. Al tijdens zijn jeugdjaren in de jaren ‘80 in Spijkenisse was hij zanger/gitarist van meerdere coverbands. Als songwriter ontwikkelde Ed zich in de jaren ‘90 met Nederlandstalige luisterliedjes. Zijn eigen moerstaal leent zich het beste voor zijn gevoel uit te drukken in muziek, ondanks zijn Engelstalige roots met een Noord-Ierse moeder.  
Zijn eigen liedjes vinden in 1997 de weg naar succes al redelijk snel wat hem een finaleplaats oplevert met de Grote Prijs van Nederland in de categorie Singer-Songwriter. Daarnaast blijft Ed muziek maken met covers. Ed verhuist in 1999 naar een woonboot in Voorschoten waar hij hartstochtelijk kan musiceren. Hij besluit om professioneel muzikant te worden. Dat kan om financiële redenen beter als soloartiest, zo ontwikkelt hij een act als poptroubadour met  classics uit de Top 2000.
Naast zijn coverrepertoire blijft hij actief met het schrijven van eigen liedjes. In 2007 verschijnt zijn debuut album ‘Recht uit het hartstikke eerlijk’ waarvan de single Julia succes krijgt op Radio 2. Frits Spits ontdekt het zomerse liedje en draait het vaak in het programma De Strepen van Spits. Ook wordt het liedje een regionale hit op Radio West. Julia belandt op nummer 11 in de Top 500 van regionale artiesten uit Zuid-Holland.
Het timbre van zijn rauwe stem doet vaak denken aan Peter Koelewijn, Harrie Jekkers en Stef Bos. Een optreden van Ed Citroen schuurt langs alle hoeken van emoties met een lach en een traan, soms introspectief dan weer uitbundig met een meezinger om het leven te vieren in al zijn facetten. 

 
Het bezoek aan Podium 107.1
Ed Citroen bracht voor het eerst een bezoek aan Podium 107.1 in de zomer van 2016. Tijdens dat bezoek stonden de eigen nummers van Ed centraal. (Klik hier om het interview van toen terug te luisteren). Ditmaal lag de focus van het item meer op het werk van Ed als professioneel poptroubadour. Buiten de uitzending om gebeurden er leuke dingen: programmamaker Maarten Verduijn ging 'live' op Facebook tijdens de soundcheck. Ed Citroen bleek zich op dat moment te ontpoppen tot een getalenteerde tv-presentator.
 
Het item met Ed Citroen
Beluister hieronder het gehele item met Ed Citroen, inclusief de vier live nummers. In het interview vertelt Ed uitgebreid over de zakelijke kant van muziek maken. Drie nummers die Ed speelde zijn covers. Eén nummer is het zelfgeschreven nummer 'Duizend ogen' dat Ed schreef voor de stichting Gilles de la Tourette. Ed vertelt kort over het ontstaan van het nummer en zijn eigen ervaringen met tics.
 

 


11 maart 

2017


Op deze datum was Ed Citroen te gast in ons programma. De nummers "Fields of gold", "Ik ben blij dat ik je niet vergeten ben", "Duizend ogen" en "Show me the way" werden live gespeeld.
 

Meer Ed?
Klik hier om naar de website van Ed te gaan en volg hem op Facebook!

Tekst: maart 2017
Bron: Ed Citroen en aflevering 367 van Podium 107.1
Techniek: Chris van Leeuwen Foto's: Dave Hammelburg
RPL FM