Home Wat is Podium 107.1 Artiesten Archief Agenda Gespot Colofon
Ed Citroen
Ed Citroen is een veelzijdig artiest. Al tijdens zijn jeugdjaren in de jaren ‘80 in Spijkenisse was hij zanger/gitarist van meerdere coverbands. Als songwriter ontwikkelde Ed zich in de jaren ‘90 met Nederlandstalige luisterliedjes. Zijn eigen moerstaal leent zich het beste voor zijn gevoel uit te drukken in muziek, ondanks zijn Engelstalige roots met een Noord-Ierse moeder.  
Zijn eigen liedjes vinden in 1997 de weg naar succes al redelijk snel wat hem een finaleplaats oplevert met de Grote Prijs van Nederland in de categorie Singer-Songwriter. Daarnaast blijft Ed muziek maken met covers. Ed verhuist in 1999 naar een woonboot in Voorschoten waar hij hartstochtelijk kan musiceren. Hij besluit om professioneel muzikant te worden. Dat kan om financiële redenen beter als soloartiest, zo ontwikkelt hij een act als poptroubadour met  classics uit de Top 2000.
Naast zijn coverrepertoire blijft hij actief met het schrijven van eigen liedjes. In 2007 verschijnt zijn debuut album ‘Recht uit het hartstikke eerlijk’ waarvan de single Julia succes krijgt op Radio 2. Frits Spits ontdekt het zomerse liedje en draait het vaak in het programma De Strepen van Spits. Ook wordt het liedje een regionale hit op Radio West. Julia belandt op nummer 11 in de Top 500 van regionale artiesten uit Zuid-Holland.
Het timbre van zijn rauwe stem doet vaak denken aan Peter Koelewijn, Harrie Jekkers en Stef Bos. Een optreden van Ed Citroen schuurt langs alle hoeken van emoties met een lach en een traan, soms introspectief dan weer uitbundig met een meezinger om het leven te vieren in al zijn facetten. 

 
Het bezoek aan Podium 107.1
Programmamaker Maarten Verduijn was in contact gekomen met Ed via singer-songwriter Fabian. De keuze voor Ed bleek een schot in de roos: tijdens de uitzending maakte hij indruk met zijn sterke Nederlandstalige liedjes. Aan het einde van de uitzending prees Ed Maarten voor zijn voorbereiding en stijl van interviewen. Plannen voor een tweede optreden van Ed bij Podium 107.1 werden gesmeed.
 
Het item met Ed Citroen
Beluister hieronder het gehele item met Ed Citroen, inclusief de drie live nummers. In het interview vertelt Ed onder andere wat hij tot nu toe als hoogtepunt ziet van zijn muzikale carričre. Ook vertelt hij over de dag in 1996 waarop hij het podium deelde met Sting in Paradiso. Ten slotte komt ook Ed's boek 'Troubadour d'Amour' kort aan bod.

 

 


23 juli 

2016


Op deze datum was Ed Citroen te gast in ons programma. De nummers "Julia", "Alles went" en "Onder de rook van Rotterdam" werden live gespeeld.
 

Meer Ed?
Klik hier om naar de website van Ed te gaan en volg hem op Facebook!Tekst: juli 2016
Bron: Ed Citroen en aflevering 337 van Podium 107.1
Techniek: Chris van Leeuwen. Onderste foto: Dave Hammelburg
RPL FM