Home Wat is Podium 107.1 Artiesten Archief Agenda Gespot Colofon
Dick Pels                                        
Dick Pels is singer-songwriter in de folkrock-stijl van de jaren zestig en zeventig. In de jaren '70 speelde hij basgitaar en was hij actief in rockbands in Hilversum en Amsterdam, zoals in The Guardians, Amos Tamela & The Serpentine, Iris en Punky's Dilemma. In de jaren '60 was hij al te horen als gitarist in de band Dean Alan Set. Na deze periode veranderde zijn leven en kreeg de politiek een grote rol. Hij was onder andere hoogleraar sociologie in London en directeur van het wetenschappelijk bureau van GroenLinks. Zijn catchy songs, slimme teksten en melodieus gitaarwerk slaan meteen haakjes in je muzikale geheugen. In 2015 verscheen zijn album Crosspath, en eind 2018 zijn tweede album Meanwhile Gardens. De sferische titelsong bezingt een magisch parkje in London, waar ook de videoclip van het nummer is opgenomen. Naast zijn werk als singer-songwriter is Dick actief als freelance politiek publicist.
 
Het bezoek aan Podium 107.1
In de weken voor de uitzending kon programmamaker Maarten Verduijn al uitgebreid kennismaken met de muziek van Dick, door middel van de clips en muziekfragmenten die hij kreeg toegestuurd. Met name de clip bij het nummer 'Meanwhile Gardens' maakte indruk op hem. (De clip is hier te bekijken.) Dick kwam in een chaotische RPL studio terecht. Dick bleef ontspannen en nam de tijd om rustig in te spelen. Tijdens de uitzending ontstond een interessant gesprek waarin Dick met een onverwacht fragment geconfronteerd werd.
 
Het item met Dick
Beluister hieronder het hele item met Dick Pels, inclusief de drie live-nummers. In het interview wordt de levensgeschiedenis van Dick doorgelopen, beginnend bij zijn geboorte in Amsterdam en eindigend bij zijn meest recente album 'Meanwhile Gardens'. Dick wordt tijdens het item geconfronteerd met een oud fragment van de band 'Dean Alan Set', waarbij hij in de jaren zestig gitaar speelde. In de band speelde ook beroemdheden als Will Luikinga en Ferry Maat. Welke gedachten komen er bij hem op tijdens het horen van het fragment? De politieke carrière van Dick komt ook uitgebreid ter sprake. Bij het spelen van het nummer 'Little girl' vertelt Dick hoe het voor hem is om de rol van opa te hebben. Het interview eindigt met een aantal vragen over zijn laatste album.

 


9 maart
2019

Op deze datum was Dick Pels te gast in ons programma. Hij speelde de nummers 'Meanwhile gardens', 'Little girl' en 'Aleppo blues'.
 

Meer Dick?
Volg hem op Facebook en klik hier om naar zijn website te gaan.Tekst: maart 2019
Bron: Dick Pels en aflevering 465 van Podium 107.1
Foto's: Maarten Verduijn
Techniek: Chris van Leeuwen