Home Wat is Podium 107.1 Artiesten Archief Agenda Gespot Colofon
Dear John                                         
Dear John is een Nederlands duo met relaxte indie folkpopmuziek. Het tweetal bestaat uit Dirk-Jan ‘DJ’ Smit en Ruud Bos. Geïnspireerd door surfer-dude Jack Johnson, Jason Mraz en John Mayer maakt Dear John al meer dan een decennium lang muziek. Things Will Change is hun eerste duo-release en viert het positief geleefde leven. Dit motto geldt voor al hun songs die de eenvoud van twee akoestische gitaren en DJ's soulvolle stemgeluid als stevige basis hebben. Waar DJ de singer-songwriter is, kleurt Ruud de liedjes in met zijn levendige gitaarspel. De twee ontmoetten elkaar voor de eerste keer tijdens hun studieperiode. Samen met een paar andere vrienden vormden ze de coverband Rosewood. Begin 2012 werd er een punt achter deze band gezet en start Dirk-Jan een solo-avontuur onder het alter ego Dear John. Een EP (When the Morning Comes) en een halve finaleplaats in de Grote Prijs van Nederland zijn de absolute hoogtepunten uit deze periode. Na deze solojaren slaan DJ en Ruud de muzikale handen weer ineen. De twee worden steeds onafscheidelijker van elkaar. Met wekelijkse jam- en schrijfsessies en jaarlijkse campingtrips tot gevolg. Ook staan ze steeds vaker samen op het podium. In de home studio van Ruud wordt ondertussen gewerkt aan nieuw en gezamenlijk materiaal. (Op de bovenstaande foto zie je Dear John samen met twee redactieleden van Podium 107.1, Christa Rijsdijk en Nieske Rijsdijk).
 
Het bezoek aan Podium 107.1
In 2013 was Dirk-Jan aleens solo te gast in Podium 107.1 onder de naam Dear John. Hij timmerde toen flink aan de weg en hij was net geplaatst voor de halve finale van de Grote Prijs van Nederland. De jaren daarop hoorde programmamaker Maarten Verduijn niet veel meer over Dear John. Toen hij begin 2019 voorbij zag komen dat Dirk-Jan de handen ineen geslagen had met Ruud Bos, nodigde Maarten het duo direct uit. Tijdens hun bezoek vielen Dirk-Jan en Ruud met hun neus in de boter: het was druk in de studio en ze kregen taart voorgeschoteld vanwege de verjaardag van een redactielid. Tijdens een fotoshoot en de soundcheck viel direct de chemie tussen het duo op. Humoristische opmerkingen gingen over en weer en het tweetal bleek aan één blik van elkaar genoeg te hebben.
 
Het item met Dear John
Beluister hieronder het hele item met Dear John, inclusief de drie live-nummers. Aan het begin van het interview stellen Ruud en Dirk-Jan elkaar voor aan de luisteraars. Vervolgens vraagt Maarten aan Dirk-Jan hoe hij terugkijkt op zijn soloperiode en hoe het voor hem was om zijn muziek ineens met iemand te delen. Ruud vertelt hoe het voor hem was om ineens onderdeel te zijn van het project Dear John. Verder komen de campingtrips van het tweetal ter sprake, evenals de wijze waarop ze samenwerken en samen nummers schrijven. Aan het einde horen we wat de toekomstplannen zijn van Dear John.
 

 

25 mei
2019

Op deze datum was Dear John te gast in ons programma. Het duo speelde de nummers 'Make my day', 'Carry on' en 'Things will change'.
 

Meer Dear John?
Volg hen op Facebook en klik hier om naar hun website te gaan!Tekst: mei 2019
Bron: Dear John en aflevering 476 van Podium 107.1
Onderste foto: Maarten Verduijn
Techniek: Marco van der Meer, Patrick Schalkwijk en Chris van Leeuwen