Home Wat is Podium 107.1 Artiesten Archief Agenda Gespot Colofon
Cortez                                               
De vijfkoppige Amersfoortse band Cortez speelt een eigen repertoire van toegankelijke country-folk popsongs. Met een leadzanger en leadzangeres en bovenop de basisbezetting instrumenten als accordeon, banjo en mandoline is Cortez in staat om elk nummer een eigen sfeer te geven. Een dynamische ritmesectie, meerstemmige zang en een beetje twang geven het geheel een extra duwtje. Invloeden lopen uiteen van The Decemberists tot The Band, van Ryan Adams tot Wilco. Cortez bestaat inmiddels ruim 10 jaar en speelde op vele podia in de thuisregio Amersfoort en daarbuiten. Van kleine semi-akoestische optredens tot aan grotere podia op buitenfestivals: Cortez is veelzijdig en voelt zich overal thuis. De band bracht in eigen beheer drie cdís uit, het laatste album, getiteld 'All This Restless Yearning', werd in januari 2019 gepresenteerd.
 
Het bezoek aan Podium 107.1
Programmamaker Maarten Verduijn ontdekte de muziek van Cortez al in 2016 via Songwriters Gilde Amersfoort. Het zou echter nog tot het voorjaar van 2019 duren voordat de band een bezoek bracht aan Podium 107.1. De timing was perfect: de band had net hun derde album uitgebracht. De nummers van de plaat vielen enorm in de smaak bij de makers van het programma en tijdens de soundcheck was de magie van de nummers nog beter voelbaar. Ook luisteraars reageerden positief en noemden het optreden fenomenaal. De combinatie van onder andere accordeon, banjo en gitaar zorgde voor een betoverend geluid. De band was ook enthousiast over Podium 107.1. Ze gaven complimenten voor de prettige ontvangst, de verzorgde techniek en het leuke interview.
 
Het item met Cortez
Beluister hieronder het hele item met Cortez, inclusief de drie live-nummers. Aan het begin van het interview informeert programmamaker Maarten Verduijn naar de 'basics' van de band: hoe hebben de bandleden elkaar ontmoet en waarom hebben ze voor de naam 'Cortez' gekozen? Vervolgens wordt uitgebreid aandacht besteed aan de meest recente plaat 'All This Restless Yearning'. De bandleden vertellen hoe ze terugkijken op het opnameproces en op de albumrelease, die op 27 januari 2019 plaatsvond. Aan het einde komt de toekomst van de band kort ter sprake: is de band al bezig met plannen voor een opvolger van de nieuwe plaat?
 

 


23 maart
2019

Op deze datum was Cortez te gast in ons programma. De band speelde de nummers 'It starts to make sense now', 'Powder dry' en 'Calling you home'.
 

Meer Cortez?
Volg de band op Facebook en klik hier om naar hun website te gaan!

Tekst: maart 2019
Bron: Cortez en aflevering 467 van Podium 107.1
Foto's: Dave Hammelburg
Techniek: Chris van Leeuwen, Patrick Schalkwijk & Marco van der Meer