Home Wat is Podium 107.1 Artiesten Archief Agenda Gespot Colofon
ˇBroeia!                                                  
ˇBroeia! is het Nederlandstalige Rumba/Latin bandje rond Harry Leurink. (geboren 1960, Gorssel.) De band bestaat verder uit Richard Németh op flamencogitaar, Floris-Jan van den Berg op contrabas en Nausad Kiamoeddin op percussie. Harry Leurink is van oorsprong beeldhouwer en houtsnijder. Daarnaast heeft hij altijd liedjes geschreven en uitgevoerd, met vooral de nadruk op Latin-achtige ritmes, akoestische klanken en Nederlandstalige teksten. Niet puriteins maar ook zeker geen Hollandse Hits. De muziek laat zich moeilijk vergelijken met reeds bekend Nederlandstalig repertoire. De laatste tijd is voor Harry de focus meer op de muziek komen te liggen dan op het beeldhouwen en werd het tijd voor een serieuzere aanpak. Er word nu gewerkt aan een EP en een album. In 2019 komen deze uit op vinyl en als downloadebles. De liedjes werden voorheen meestal geschreven door Harry Leurink samen met Kees van der Knaap (de teksten). De meer recentere songs door Harry alleen. Vroeger had Kees meer liefdesverdriet, nu Harry… Broeia komt uit Utrecht, en uit het verdere oosten van Nederland.
 
Het bezoek aan Podium 107.1
In de zomer van 2018 werd programmamaker Maarten Verduijn getipt door Martijn Willemsen om de band Broeia! uit te nodigen. Martijn was eerder in Podium 107.1 geweest, onder andere als bandlid bij Fabian en bij Ginger. Dit keer wilde hij met Broeia! komen, maar korte tijd later moest hij uit de band stappen. Desondanks bleef de uitnodiging voor bandleider Harry Leurink bestaan. Hij kwam op 5 januari langs met bandleden Nausad Kiamoeddin en Richard Németh. Het was de dag waarop het grote podium van de RPL studio's (de mainstage van Podium 107.1) weer geopend werd na een verbouwing. Broeia! zette een bijzonder geluid neer waarmee alle aanwezigen in de studio verrast werden. De combinatie van wereldmuziek met Nederlandstalige teksten bleek uniek te zijn!
 
Het item met ˇBroeia!
Beluister hieronder het hele item met ˇBroeia!, inclusief de drie live nummers. Aan het begin van het interview vertelt Harry over zijn achtergrond als beeldhouwer en zijn liefde voor muziek. Vervolgens vertelt hij hoe het idee voor Broeia! ontstaan is en hoe hij in contact kwam met bandleden Richard en Nausad. Harry vertelt over de plannen voor de EP, het schrijfproces en over de tijd die hij de afgelopen periode in de studio heeft doorgebracht. Richard en Nausad komen ook kort aan het woord. 
 

 


5 januari 2019

Op deze datum was ˇBroeia! te gast in ons programma. De nummers "Diederik z'n dochter", "Op de dag dat het werkelijk koud werd" en "Ik hoop dat ik nooit" werden live gespeeld.
 

Meer ˇBroeia!?
Klik hier om naar de website van zanger Harry Leurink te gaan!


 


 
Tekst: januari 2019
Bron: Broeia! en aflevering 457 van Podium 107.1
Foto: Dave Hammelburg
Techniek: Marco van der Meer, Patrick Schalkwijk & Chris van Leeuwen
RPL FM