Home Wat is Podium 107.1 Artiesten Archief Agenda Gespot Colofon
Blue Ray Springwater                        
Heel lang geleden en wel precies 53 jaar schreef Riny Sprengers zijn eerste lied bij een vaag kampvuur. Een nieuwe tekst op een bestaande melodie. Daarna heeft hij een leven lang gewerkt en geleefd. Kinderen opgevoed en op de valreep in de crisis tegen ontslag aangelopen. Dus geen geboren muzikant. Wel een passief verleden als luisteraar van de eindeloze zee, die muziek heet. Riny is gewoon een man op zoek naar voorspoed en geluk voor allen. Het is gewoon jeugdige overmoed om nog zoiets te beginnen. Met een vracht aan gedateerde en verse bagage is hij de reis begonnen. Na een leven vol oud geluk wil Blue Ray Springwater met humanistische strijdliederen dood en verderf trotseren en nieuwe hoop brengen in deze wereld waarin mensen en meningen over elkaar heen buitelen in een eindeloze stroom. Brotherhood (zijn debuutalbum) probeert uit al die oneindige capriolen een beetje levenslust te destilleren en in liedjes te stoppen. En in zijn eentje kan hij niets of niet veel en daarom heeft hij de hulp van Bart Gooren - zijn maatje op gitaar. Ofwel Blue Ray Springwater is geboren en gaat zich gedragen als serieuze laatbloeier.Naast Blue Ray Springwater is er ook nog de Reikhals de Nederlandstalige afsplitsing  van dezelfde behoefte om iets van het leven te begrijpen en betekenis en kleur te geven aan de overrompelende stroom van alledag. Dit debuutalbum ligt bijna op de plank en gaat Dromen, Slapen, Waken heten.
 
Het bezoek aan Podium 107.1
Riny en Bart waren geen onbekenden van Podium 107.1: in 2015 waren ze al eens te gast naar aanleiding van hun optreden op het Akoestival (een jaarlijks terugkerend festival in Woerden). Dit keer wilde Riny graag terugkomen om te praten over zijn nieuwe project 'De Reikhals'. Het duo was op tijd in de studio voor een kort fotomomentje, waarna ze het optreden van de band These People meemaakten. Programmamaker Maarten Verduijn probeerde het Riny moeilijk te maken met zijn vragen, maar Riny reageerde hier kalm en relativerend op. Dit zorgde voor grappige momenten in de uitzending. Er kwamen leuke reacties van luisteraars die genoten van de relaxte houding en eigenzinnigheid van Riny tijdens het interview.
 
Het item met Blue Ray Springwater
Beluister hieronder het hele item met Blue Ray Springwater, inclusief de drie live nummers. Aan het begin van het interview stelt programmamaker Maarten Verduijn een moeilijke vraag aan Riny: welke drie dingen moeten de luisteraars weten om een goed beeld van hem te krijgen? Uit Riny's antwoord komt duidelijk naar voren dat hij een filosofische inslag heeft. Vervolgens komt de samenwerking tussen Riny en Bart ter sprake. Het tweetal leerde elkaar kennen toen Riny gitaarlessen wilde nemen bij Bart. In de loop van het interview komen actuele plannen ter sprake: Riny heeft Nederlandstalige nummers opgenomen onder de artiestennaam 'De Reikhals'. Helaas konden Riny en Bart nog geen Nederlandstalige nummers live spelen. Wel had Podium 107.1 een primeur: één van de eerste studio-opnames van 'De Reikhals' mocht direct na het live-optreden worden gedraaid.


9 juni 2018

Op deze datum was Blue Ray Springwater te gast in ons programma. De nummers "Let's talk about us", "Carry me, bury me" en "You shouldn't cry" werden live gespeeld. Na het optreden werd het nieuwe nummer 'De Kraai' gedraaid.
 

Meer Blue Ray Springwater?
Volg hem op Facebook of klik hier om naar zijn website te gaan.Tekst: juni 2018

Bron: Blue Ray Springwater en aflevering 429 van Podium 107.1
 
Foto's: Dave Hammelburg

Techniek: Marco van der Meer, Dave Hammelburg & Tijmen Gol - RPL FM