Home Wat is Podium 107.1 Artiesten Archief Agenda Gespot Colofon
Bergolf                      
Laat je verleiden om in te stappen op de boot van Rachel en haar mannen, genaamd Bergolf. De Bergolf neemt je mee op een poetische, muzikale ontdekkingsreis over zee, door het gras en tussen de naaktslakken. Maar ook alledaagse frustraties vinden hun weg. De wind suist terwijl je melodisch door de verhalen wordt genavigeerd, maar soms gaat het roer om en groove je op de schuimkoppen van de zee. Bergolf vertelt over knuffelbomen, bergen en onverwachte regenbuien. Zoekend naar de manier om te verzoenen met hun verzet tegen het alledaagse, gebruiken ze niets liever dan scherpe metaforen. Zo neemt Bergolf je soms even mee naar een druilerige ochtend wanneer je regenbroek onvindbaar lijkt, of laten ze je ervaren hoe het ook alweer was om als kind dammen te bouwen in een beekje. Rachel's gitaarspel en krachtige zang vallen goed samen met de stuwende cajon van Thijmen en de subtiele maar soms ook verrassende thema's van Jochem's gitaar. Meevaren met deze Nederlandstalige bemanning? Voel je welkom op de Bergolf!
 
Het bezoek aan Podium 107.1
De bandleden van Bergolf arriveerden een uur voor de uitzending bij de RPL studio's. Ze kwamen aanrijden in een kleine auto waarin drie personen en een lading instrumenten waren gepropt! Het ging net: het drietal was blij om hun benen te kunnen strekken. Ze werden opgewacht met taart vanwege de verjaardag van een redactielied. Het werd een mooi bezoek: de muziek viel erg in de smaak bij de aanwezigen in de studio. De bijzondere teksten en de grappige woordkeuzes uit de Nederlandstalige nummers bleven hangen. Aan het einde van hun bezoek schreven de bandleden aardige woorden in het gastenboek: 'Wat een ontzettend gezellige middag was dit zo, inclusief taart! We hebben veel lol gehad! Laat de zomerse blaadjes waaien, de naaktslakken sjokken en reis je wijs! Liefs, de Bergolfjes.'
 
Het item met Bergolf
Beluister hieronder het hele item met Bergolf, inclusief de drie live-nummers. Aan het begin stelt zangeres Rachel de bandleden voor aan de luisteraars. Ook vertelt ze uitgebreid hoe de band ooit is ontstaan. Rachel is verantwoordelijk voor de teksten van de nummers. Ze vertelt hoe ze inspiratie krijgt voor haar teksten en hoe de natuur van Wageningen haar daarbij helpt.
Binnenkort gaat de band er vier maanden tussenuit in verband met het zwangerschapsverlof van Rachel. Rachel vertelt in hoeverre haar zwangerschap van invloed is op haar creativiteit en op haar stemgeluid. De heren van de band willen wat plannen smeden om samen tijdens het verlof van Rachel muziek te blijven maken... maar wat vindt Rachel daarvan?
Twee van de drie nummers die Bergolf tijdens de uitzending speelde, waren gloednieuw (en zijn nog niet op een EP te vinden).


 


25 mei
2019

Op deze datum was Bergolf te gast in ons programma. De band speelde de nummers 'De overkant', 'Stickerplakmachine' en 'Reis je wijs'.
 

Meer Bergolf?
Volg de band op Facebook!Tekst: mei 2019
Bron: Bergolf en aflevering 476 van Podium 107.1
Foto's: Maarten Verduijn
Techniek: Marco van der Meer, Patrick Schalkwijk en Chris van Leeuwen