Home Wat is Podium 107.1 Artiesten Archief Agenda Gespot Colofon
Bart van Schoonhoven                     
Bart van Schoonhoven kan zich niet anders herinneren dan dat hij altijd een heel heldere zangstem heeft gehad. Op zijn dertiende blufte hij tegen een paar vrienden dat hij op een groot schoolfeest zou optreden - hij kon nog geen noot op wat voor instrument dan ook spelen. Hij kocht een oude jazz-gitaar, heeft gitaar leren spelen en trad op voor een 600-koppig publiek met "You've got to hide your love away" van The Beatles. Dat was het begin van heel veel optredens door het hele land met covers Ún eigen songs. Begin jaren zeventig heeft hij twee singles uitgebracht met zijn groep Breeze, een paar jaar later gevolgd door een elpee met de twee hitsingles "Gypsy Woman" en "It's Only A Matter Of Time", met aansluitend een aantal optredens bij TopPop. Met deze groep heeft hij in 1978 het voorprogramma verzorgd bij de tour van Don McLean. Begin jaren tachtig is hij gestopt met full-time musiceren, maar is wel blijven schrijven, optreden en opnemen. In 2005 heeft hij samen met een muzikale vriend een album uitgebracht genaamd 412nd (for one second) onder de groepsnaam EUMETRIS. Een andere vriend uit de zeventiger jaren heeft hem begin 2013 benaderd met de vraag of hij zin had om weer samen het podium op te gaan. Twee jaar lang hebben ze samen opgetreden met hun programma Back to Scarabee en tijdens die optredens deed Bart ook altijd een serietje alleen. Hierdoor is de gedachte en de behoefte ontstaan om, als de situatie zich daarvoor zou lenen, ook alleen optredens te gaan verzorgen. Momenteel is Bart weer fulltime aan het musiceren. Hij heeft met EUMETRIS in 2019 weer een nieuw album opgenomen.
 
Het bezoek aan Podium 107.1
Bart vertelde buiten de uitzending om dat hij ongeveer 45 jaar geleden voor het laatst een bezoek aan Woerden had gebracht. Hij trad toen op tijdens de Woerdense Vakantieweek. Tijdens zijn tweede bezoek (in 2020) viel hij met zijn neus in de boter: er stond taart op hem te wachten omdat programmamaker Maarten Verduijn zijn vijftienjarig jubileum bij RPL FM vierde. Daarna was het tijd voor serieuzere zaken. Bart gaf een mooi optreden weg, waarbij zijn grote muzikale ervaring zowel naar voren kwam bij de live-nummers als bij het interview. Het was een gezellige uitzending, waarbij Bart ook in het publiek bleef om het optreden van singer-songwriter LAURA mee te maken.
 
Het item met Bart
Beluister hieronder het hele item met Bart, inclusief de drie live-nummers. Programmamaker Maarten Verduijn maakt met Bart een reis door de tijd, waarbij hij begint bij de kindertijd. In hoeverre werd hij geboren in een muzikaal nest? De eerste stappen op muziekgebied worden besproken, gevolgd door de tijd met de band 'Breeze', waarmee Bart twee hits in de Top 40 scoorde. Bart vertelt openhartig waarom hij stopte met 'Breeze' en waarom hij jaren later de keuze maakte om te stoppen met muziek maken. Aan het einde van het gesprek vertelt Bart hoe hij de muziek weer opgepakt heeft en welke stappen hij recentelijk op muziekgebied heeft gemaakt.


 

25 januari
2020

Op deze datum was Bart van Schoonhoven te gast in ons programma. Hij speelde de nummers 'Boat on the river', 'Gonna find her gone' en 'Guilty victim'.
Na het optreden werd het nummer 'It's only a matter of time' van Breeze gedraaid.
 

Meer Bart?
Volg hem op Facebook en Instagram! Klik hier om naar zijn website te gaan.Tekst: januari 2020
Bron: Bart van Schoonhoven en aflevering 509 van Podium 107.1
Bovenste foto: Maarten Verduijn, onderste foto: Dave Hammelburg
Techniek: Chris van Leeuwen
& Tijmen Gol
RPL FM