Home Wat is Podium 107.1 Artiesten Archief Agenda Gespot Colofon
Alexander Franken                  
Alexander Franken werd hartje winter geboren in een Haags ziekenhuis. Hij groeide op in Gouda en Vorden, hij vervulde zijn dienstplicht in Havelte en hij keerde in 1992 terug naar Den Haag. Daar schreef hij voor de Elandkrant (het huidige Zeeheldennieuws). Ook begon hij met het schrijven van verhalen, gedichten en liedjes in het Nederlands. In 2003 trad hij voor het eerst op en niet veel later begon hij ook met het organiseren van evenementen. Alexander heeft op tal van plekken gespeeld, zoals het Zeeheldenfestival, Poëzie op de Bonnenpolder, Foodtruckfestival TREK, Fête de la Musique, De Parade, De Haagse Kunstkring en vele andere evenementen.
Momenteel treedt Alexander overal op waar hij welkom is met een repertoire van liedjes en gedichten. Hij schrijft onder andere voor het Zeeheldennieuws en hij organiseert maandelijks een open podium (Podium X).
Alexander speelt verschillende muziekstijlen op gitaar. Zijn repertoire bestaat uit meer dan vijftig gedichten en meer dan dertig liedjes. Hij heeft ook veel geschreven. Recentelijk bracht hij nog zijn boek 'Binnenstadboogie' uit met gedichten en liedteksten.
 
Het bezoek aan Podium 107.1
Alexander was vroeg in de studio om het optreden van Ro Lawrence mee te maken. Ook kreeg hij de gelegenheid voor een kleine fotoshoot met huisfotograaf Dave Hammelburg. Na een korte soundcheck betrad hij het podium. Tijdens zijn optreden kwamen er enthousiaste reacties van luisteraars. Rickert uit Ede schreef dat hij het nummer 'Erg Sterk' heel goed vond, terwijl hij normaal gesproken niet van Nederlandstalige muziek houdt. Luisteraar Jette uit Eersel reageerde positief op het nummer 'Stroom', dat een medley was van twee stukken van Maarten van Roozendaal en Bram Vermeulen.
 
Het item met Alexander
Beluister hieronder het hele item met Alexander, inclusief de live-nummers. Programmamaker Maarten Verduijn maakt tijdens het interview een kleine reis door de tijd met Alexander, begint bij zijn jeugd en eindigent bij zijn meest recente bezigheden. Thuisbasis Den Haag komt regelmatig ter sprake: wat is volgens Alexander de charme van Den Haag? De nummers die hij speelt laten verschillende kanten van hem zien. Met name het nummer 'Maart' maakte veel indruk op de aanwezigen in de studio vanwege het thema van het lied: euthanasie. De veelzijdigheid van Alexander komt ook naar voren in het interview. Zijn passie voor dichten komt aan het einde van het item ook terug als hij het gedicht 'Draakje' voordraagt.
 

 


3 februari

2018


Op deze datum was Alexander te gast in ons programma. Hij speelde de nummers 'Erg sterk', 'Maart' en 'Stroom (medley cover)' live. Ook droeg hij het gedicht 'Draakje' voor.
 

Meer Alexander?
Volg hem op Facebook en klik hier om naar zijn website te gaan.Tekst: februari 2018, Alexander Franken en aflevering 412 van Podium 107.1
Foto's: Dave Hammelburg.
Techniek: Marco van der Meer, Tijmen Gol en Chris van Leeuwen.